Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Back redo för omval

Ett sargat socialdemokratiskt parti i Sundsvall funderar just nu på livet efter nästa val. Flera ledande politiker har bestämt sig för att lämna sin plats. Men kommunalrådet Ewa Back ger inte upp, trots bakslaget i scenhusfrågan. ST kan idag avslöja att hon fortsätter fyra år till som ledande politiker i Sundsvall.

Annons
De tre senaste åren har varit präglade av nedskärningar och en hård scenhusdebatt som splittrade det socialdemokratiska partiet.
Nu har de ledande politikerna Lars-Erik Nyberg och Margareta Johansson bestämt sig för att städa skrivborden och lämna makten. Samma väg kan även Christer Berglund och Joao Pinheiro gå.
Frågan är vem som ska fylla luckorna och vilka ommöbleringar som väntar i maktens korridor om partiet vinner valet?
ST:s samtal med en stor grupp socialdemokratiska politiker ger en klar bild: En generationsväxling måste ske.
\"Vi har många som är pensionsmässiga, det är dags för en yngre generation att ta vid\" säger en av dem.
Kommunalråden
På den viktigaste posten tycks det vara lugnt.
För ST avslöjar Ewa Back, 51 år, att hon ställer upp i fyra år till som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Vilket stöd hon har i partiet efter scenhusdebaclet är oklart.
Hon har tvekat länge, men samtal med arbetarkommunens Olle Åkerlund avgjorde saken. Ett viktigt motiv till beslutet är att hennes roll kommer att förändras. Ewa Back blir ensamt kommunalråd med ansvar för finansfrågor och det som rör näringsliv, region, vägar- och järnvägar. Hon blir även Sundsvalls tydliga och främsta ansikte utåt.
I dag är kommunalrådsposten delad, en ordning som fått kritik inom partiet. Nu får Back istället en helt ny post under sig, en \"samordningsminister\" med ansvar för arbetet i de olika nämnderna.
Tiden är mogen för det här. Jag känner att jobbat länge och hårt med kärnverksamheten, säger Ewa Back.
Vad som händer med Christer Berglund, 42 år. det andra kommunalrådet i dag, är oklart. Han tappar sitt ansvar för näringslivs- och utvecklingsfrågor, och har ännu inte bestämt hur han ska göra nästa mandatperiod.
Åtta år på samma arbetsplats är lång tid. Att binda sig i fyra år känns inte enkelt. Samtidigt tycker jag att det här är jättekul och viktigt.
Christer Berglund har också fått ett erbjudande från det privata näringslivet, som han noga överväger.
Det komplicerar det hela. Det kommer att klarna under hösten.
Barn- och utbildning
Ett namn som kan vara på väg till nya uppgifter är barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nilsson, 49 år. Förra valrörelsen kom han in som ett oprövat kort från fackföreningsrörelsen. Och trots sjabblet och kovändningen runt Nedansjö skola har han ett gott anseende inom partiet.
Han ger ett Göran Persson-svar på frågan om han vill bli kommunalråd:
Nej. Det är inte aktuellt nu. Jag får ta ställning till det om frågan kommer upp. Jag är fullt nöjd med barn- och utbildning.
Fastighetsnämnden
En tung förlust för socialdemokraterna blir Lars-Erik Nyberg, 61 år. Fastighetsnämndens ordförande lämnar flera centrala poster efter decennier i kommunpolitiken. Troligtvis blir han kvar som ordförande i Stadsbacken, kommunkoncernen.
Navi
Joao Pinheiro, 53 år, hamnade lite i skymundan efter förra valet när han fick ansvaret för den nya nämnden för integration, vuxenutbildning och arbetsmarknad.
Nu kommer han att nomineras av Sundsvalls arbetarekommun som riksdagsman. Får socialdemokraterna samma stöd som i förra valet kan Pinheiro räkna med en plats i Stockholm.
Stadsbyggnadsnämnden
K Lennart Andersson, 62 år, vill sitta kvar i stadsbyggnadsnämnden. I våras var han nära att avpolletteras eftersom han gått för fort fram gentemot företag och etablerare. Den politiska förankringen saknades. Men efter att arbetarekommunen tagit honom i örat är han med på banan igen.
Alla kan göra misstag, det viktiga är att vi kan prata om det, säger Olle Åkerlund, arbetarkommunens ordförande.
K Lennart Andersson blir pensionär mitt i nästa mandatperiod. Efterträdare sökes.
Socialnämnden
Martin Johansson, 40 år, sitter säkert som ordförande för socialnämnden. Han har ett omvittnat starkt stöd bland gräsrötterna i partiet. Vissa ledande socialdemokrater har nog svårare att älska honom efter hans tydliga motstånd mot ett scenhus i Sundsvall.
Jag tror knappast att jag får frågan om något annat än socialnämnden, säger han.
Kultur- och fritidsnämnden
En veteran i Sundsvallspolitiken packar och slutar efter nästa val.
Margareta Johansson, 62 år, är ordförande i nämnden sedan flera valperioder. Nu har hon fått nog men lämnar ändå inte partiarbetet.
Det finns alltid kuvert att klistra eller något annat jag kan göra, säger hon.
Johansson var den som tog misslyckandet med scenhusprojektet hårdast. Hon ser gärna sin vice ordförande Tommy Eriksson som ersättare.
Miljönämnden
Anita Bdioui, 47 år, är ordförande i miljönämnden sedan förra valet. Hon kan bli den som fyller ett tomrum efter någon partikamrat som slutar.
Bdioui har fått frågan om hon tänka sig något annat än miljöfrågor. Och det kan hon.
Om partiet vill flytta på mig står jag till förfogande. Jag känner mig ganska bred, säger hon.
Bdioui var tidigare ledamot i miljönämnden med sambon Fredd Sandberg som ordförande. Hon förnekar att stödet från Sandberg varit en förutsättning för att ta uppdraget som ordförande. Visst kan köksbordet fungera som bollplank men Anita Bdioui står på egna ben.
Kommunfullmäktige
Vid förra valet skedde ett byte vid ordförandeklubban i kommunfullmäktige. Den mycket erfarne Bo Forslund ersattes av Fredd Sandberg, 64 år, ett oprövat kort i fullmäktigesalen.
Han anses ha lyckats väl med klubbförandet. När fullmäktige trasslar in sig i snåriga förslagsordningar hittar han okonventionella vägar och kan lätta upp den tryckta stämningen.
Mot Sandberg talar hans höga ålder, många i partiet vill att \"pensionärerna\" ska lämna plats åt yngre förmågor.
Jag kommer att ställla upp som fullmäktiges ordförande, säger han.

Spindeln i nätet
Olle Åkerlund, 52-årig ombudsman i facket Metall, har en mycket viktig roll när socialdemokraterna ska samla styrkorna.
Han är ordförande i arbetarkommunen, partiets organisation i Sundsvall. Han är också den som leder valberedningen inför nästa val.
Ett av Åkerlunds verktyg är utvecklingssamtal med alla ledande socialdemokrater. Där avgörs om en nämndsordförande vill sitta kvar, duger överhuvudtaget, ska sluta eller gå till annat uppdrag.
Olle Åkerlund skrattar när han får frågan om vad partikamraterna har sagt i samtalen,
Det tänker jag inte tala om. Men alla säger att det är vansinnigt roligt att vara politiker, säger han.

Mer läsning

Annons