Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både ros och ris från enheterna

Ledningen för Teater Västernorrland och Kammarorkestern är positiva till den nya bolagsformen. Från fackligt håll är däremot reaktionerna mer skeptiska.

Annons
Teaterchef Tomas Melander tror att ett bolag kan effektivisera adminstrationen av personalfrågor, ekonomi och marknadsföring.
Vi behöver samla oss för att bli konkurrenskraftiga nationellt. Det svåra blir att skapa en gemensam front för hela länet, fram tills nu har vi konkurrerat inbördes allt för ofta, säger han.
Melander tror i och för sig att det finns risker för centralism om kulturen läggs i bolagsform. Men han tycker ändå att fördelarna överväger nackdelarna i en tid där det snålas in på anslagen.
Och han är inte rädd för minskad insyn.
Det tror jag inte blir ett problem. Vi har varit en stiftelse i flera år. Här gäller samma offentlighet som hos all annan offentlig verksamhet, säger Tomas Melander.
Även Lena Byström, verksamhetschef vid Sundsvalls kammarorkester, är positiv till en bolagsbildning.
Det viktiga blir att hitta en vd som kan synliggöra bolaget och få de olika enheterna att fungera tillsammans. Den personen måste se till de olika delarnas behov och försöka undvika inre stridigheter, säger hon.
Symfonikernas facklige företrädare, Inge Magnusson, är mer skeptisk. Han är rädd för att Kammarorkestern ska komma i skymundan av Teater Västernorrland, som är storebror i de här sammanhangen.
Jag misstänker att det kommer en påse pengar som ska fördelas av ledning eller någon form av direktion. Och då blir det väl som vanligt - att de som gapar högst får mest, säger han.

Mer läsning

Annons