Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Apatiska flyktingbarn

Annons
De apatiska asylsökande barnen har blivit en av de känsligaste politiska frågorna på senare år. Alla, både experter och politiker, togs på sängen när det förra våren för första gången kom rapporter om att det fanns barn i Sverige som inte var kontaktbara och som måste matas med sond.
En första kartläggning visade att det bara i Stockholmsområdet fanns 130 barn med de aktuella symptomen. I september tillsatte migrationsminister Barbro Holmberg en samordnare, barnpsykologen Marie Hessle, som i vår ska komma med en första rapport. Det som framför allt förbryllar forskarna är att apatiska flyktingbarn är ett förhållandevis okänt fenomen i övriga Europa och att de främst kommer från forna sovjetrepubliker och före detta Jugoslavien.
Barbro Holmberg har tidigare sagt att hon inte tror att det är den svenska flyktingmottagningen som orsakar apatin hos barnen. Hon har dock gett direktiv om att de aktuella familjernas asylansökningar ska prövas med förtur.
Socialdemokraterna och moderaterna vill vänta på besked från forskarna, medan övriga partier vill ge barnen uppehållstillstånd eller positiv särbehandling.
Flera frivilligorganisationer som Röda korset, Rädda barnen och Amnesty liksom flera kristna samfund har kritiserat myndigheternas hantering av barnen. (TT)

Mer läsning

Annons