Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa om biståndsprövningar

Socialnämnden beslutade om riktlinjer, men det var emot lagen. Flera handikapporganisationer överklagade och nu har länsrätten gett dem rätt. — Det var väntat att vi skulle ta hem den domen, säger Gudrun Sandström som representerar FUB.

Annons
I oktober förra året bestämde socialnämnden i Sundsvall att vissa riktlinjer skulle gälla för bedömning och handläggning enligt LSS, Lagen om stöd och särskild service.
Tanken var att tydligare ta fram vad som är goda levnadsvillkor, riktlinjerna ska fungera som ett stöd för handläggaren, säger Martin Johansson (s) socialnämndens ordförande.
Konsulter togs in och riktlinjerna arbetades fram, liknande system finns i andra kommuner.
Men det strider mot lagen. Socialnämnden får inte ha de generella administrativa gränserna för i vilken omfattning insatser enligt LSS får ges.
I andra avgöranden, som hyror och tandvård över en viss summa krävs politiska beslut. När det gäller LSS hamnar miljonbeslut hos de enskilda handläggarna, säger Martin Johansson.
Representanter för flera intresseorganisationer överklagade riktlinjerna. Och nu har de fått rätt. Länsrätten upphäver socialnämndens beslut.
Vi har i flera skrivelser och med muntlig kontakt gett socialnämnden möjlighet att ändra sitt förslag. Det stämmer inte alls med lagens föreskrifter och intentioner, när man ändå fattar beslutet, fanns inget annat att göra än att överklaga, säger Gudrun Sandström.
Hon och flera andra representanter för intresseföreningar anser att reglerna fungerar hämmande för biståndsinsatserna. Man vänder sig bland annat mot att antal timmar preciseras i förväg och att för stort ansvar läggs på anhöriga. I länsrättens dom står också att \"Ett rutinmässigt tidsbegränsande av beslut om insatser kan inte sägas stå i överensstämmelse med LSS.\"
Det är självklart att om en handläggare får restriktioner följer man dem istället för att se till vilka rättigheter som finns. Vi kan inte gå med på det, det är det samma som att säga att det finns en lag, men finns det inte pengar så faller det, säger Gudrun Sandström.
En annan form av principer kan hon tänka sig, men då vill det till att formuleringen är tydlig.
En hjälp till handläggarna om att \"så här ska du tolka lagen för att de här personerna ska få sina rättigheter tillgodosedda\" skulle fungera. Riktlinjer kan vara bra, men inte om de begränsar, säger hon.

Riktlinjer
Socialnämnden i Sundsvall fattade beslut om särskilda riktlinjer den 20 oktober 2004. Här är ett par exempel ur riktlinjerna:
Beslut om avlösarservice, ledsagarservice och kontaktperson skall tidsbegränsas.
Ledsagarservice: Vid bedömning av behovet undersöks i första hand vilken avlastning som finns genom den funktionshindrades eget nätverk och om behovet faktiskt är tillgodosett.
I normalfallet kan en genomsnittstid på max 18 timmar per månad ligga inom ramen för goda levnadsförhållanden, vid beslut som avser en längre tidsperiod.

Mer läsning

Annons