Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa om länstrafikens biljettupphandling

/
  • 2011 köpte länstrafiken upp ett nytt biljettsystem utan att öppet annonsera om upphandlingen. Fortfarande pågår en rättslig tvist om skadestånd på 1,8 miljoner kronor för det.

Länstrafikens upphandling av biljettsystem 2011 strider mot lagen om upphandling anser Konkurrensverket – som kräver 1,8 miljoner i skadestånd.
Men avgörandet drar ut på tiden.
Kammarrätten har nu skickat tillbaka ärendet till förvaltningsrätten för ny bedömning.

Annons

I december 2014 beslutade förvaltningsrätten i Umeå att inget fel begåtts av länstrafiken, för det finns möjlighet till undantag om det rått synnerligen brådska vid upphandlingen.

Men eftersom länstrafiken fick kännedom om att systemet skulle dras in i januari 2011 och att det skulle ske från och med 2012 bedömer kammarrätten att det inte varit sådan brådska att bolaget skulle slippa behöva annonsera ut upphandlingen.

Dessutom hade andra som köper tjänsten från samma bolag ännu tidigare fått information om att biljettsystemet skulle fasas ut. Att länstrafiken haft ettåriga avtal med 90 dagars uppsägningstid borde ha medfört att länstrafiken hade en beredskap för förändring menar kammarrätten.

Så nu återförvisas målet till förvaltningsrätten igen för en bedömning om det kan ha varit tekniska skäl som kan medföra undantag från lagen om upphandling. Vidare ska rätten också ta ställning till skadeavgiftens storlek har kammarrätten beslutat.

Även Västerbottens länstrafik har anmälts på samma grunder av Konkurrensverket som kräver ett lika högt skadestånd även därifrån.

Läs även: Miljonböter hotar länstrafiken.

Mer läsning

Annons