Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa på kommunalt beslut om kooperativ

Föräldrakooperativet Ljungans förskola i Kvissleby har vunnit i kammarrätten mot Sundsvalls kommun. Det kommunala bidraget till Ljungan är för lågt, säger rätten i en dom.

Annons
Beslutet kan bli en vinstlott för alla föräldrakoooperativ i Sundsvalls kommun.
Anders Wikander, tidigare förälder vid Ljungans förskola, är glad över att ha fått rätt, men tycker att det är för tidigt att jubla.
Vi vet inte vad det här leder till. Det enda kammarrätten säger är att beslutet från 2002 var fel och ska upphävas, säger han.
Wikander har överklagat kommunens beslut ända till kammarrätten i Stockholm. Det handlar om förändringen av de kommunala bidragen till förskolor i Sundsvall efter att maxtaxan införts 2002.
Förskolorna skulle kompenseras för minskade inkomster. Men föräldrarna vid Ljungan hävdar att föräldrakooperativen efter förändringen fick mycket mindre pengar än de kommunala förskolorna. Skillnaden var 5 565 kronor per barn och år, en summa som kammarrätten tror på eftersom kommunen inte haft några invändningar.
Därmed har kommunen brutit mot den så kallade likställighetsprincipen i kommunallagen, att alla medborgare i Sundsvalls kommun ska behandlas lika.
Beslutet i barn- och utbildningsnämnden från september 2002 upphävs, och ett nytt beslut ska tas senare i år.Mer läsning

Annons