Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankrånarna pistolhotade kamreren

/
  • Här i Söråker slog polisen till vid 19-tiden i går kväll. En 53-årig man togs in till polisförhör.
  • Polisens tekniker säkerställde bevismaterial. Bland annat spår efter flyktbilen.
  • Handelsbanken i Liden rånades i går morse av två pistolbeväpnade män. Dimman låg tät över Liden med omnejd hela förmiddagen.
  • Mackägaren Lars-Åke Svelander hittade bankkamreren bakbunden och inlåst på toaletten.–Han var skärrad och skrek att han ville ut, säger Lars-Åke Svelander.
  • Lidenbon Per-Olof Modin var tillsammans med sonen Alexander Modin på macken när rånet ägde rum.–Jag blev nyfiken och gick fram till ett fönster och tittade in på rånarna, säger Alexander, 12 år.

Under pistolhot tvingade sig rånarna in på Handelsbanken i Liden. De var klädda i vita overaller och svarta rånarluvor. Bankkamreren bakbands och låstes in på toaletten. En halvtimme senare lämnade rånarna lokalen med endast några tusen kronor i mynt.

Annons
Tidigt i går morse stod rånarna och väntade utanför Handelsbanken i Liden. När bankkamreren kom till jobbet klockan 07.25 var de beredda.
Rånarna övermannade den anställde och tvingade sig in i banklokalen. De var maskerade och höll i ett pistolliknande vapen, säger polisens insatschef Anderz Olsson.
När de kommit in började jakten på pengar. Kamreren bedyrade gång på gång att han inte hade någon möjlighet att låsa upp bankvalvet.
En kvinna som bor granne med banken hade sett bilen med rånarna när hon gick ut för att hämta tidningen.
En av dem hälsade när jag gick förbi, säger kvinnan.
Något senare såg hon genom ett fönster delar av dramat när männen tog sig in i banken. Därefter ringde hon till mackägaren mitt emot.
Vi såg att det stod en bil utanför, men kunde väl aldrig tro att det var frågan om ett rån, säger Lars-Åke Svelander.
Lidenbon Per-Olof Modin hade stannat till på macken.
I ett obevakat ögonblick sprang min grabb över vägen och tittade in i banken genom ett fönster, säger han.
Genom rutan såg Alexander, 12 år, kamreren och två maskerade män.
När en av dem snabbt kom gående mot mig sprang jag, säger han.
Trots iakttagelserna tvivlade vittnena på att det verkligen var frågan om ett rån.
Sånt händer ju inte här. Vi trodde att de kanske sett för mycket på tv, säger Per-Olof Modin.
Mackägaren och Per-Olof Modin ringde till banken.
Det gick fram många signaler men till slut svarade kamreren. Jag frågade om allt var lugnt och han svarade att det var det. Han lät mycket lugn på rösten så jag trodde honom, säger Per-Olof Modin.
Lars-Åke Svelander höll banken under uppsikt och efter ungefär en halvtimme såg han männen gå ut till bilen och köra iväg norrut. Fordonet var en BMW som senare visade sig vara falskskyltat.
Jag gick in på banken och hittade kamreren bakbunden och inlåst på toaletten. Han var ganska skärrad när jag kom dit, säger Lars-Åke Svelander.
Rånarna hade bundit kamreren med buntband och spärrat toalettdörren genom att spänna en tvättlina mellan två handtag. Lars-Åke Svelander och grannkvinnan hjälpte kamreren och ringde sedan polisen.

Mer läsning

Annons