Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara två har behandlats mot spelmissbruk

Att många Sundsvallsbor fastnat i spelberoende är inget som märks på socialkontoret i Sundsvall. – Det är mindre än tio personer som söker hjälp på ett år, säger Heléne Nylander, områdeschef på vuxenstöd.

Annons
Kommunens socialsekreterare brukar hänvisa de hjälpsökande i första hand till stödföreningen Gamblers Anonymous och i andra hand till kommunens rådgivningsbyrå där samtalsterapeuter har stödstamtal.
I tredje hand hänvisas manliga missbrukare till Sundsvalls behandlingscentrum och kvinnliga missbrukare till Linan.
Har man provat allt som finns i Sundsvall och ingenting fungerar, då kan vi vända oss till ett behandlingshem utanför kommunen men vi får inte så många ansökningar, säger Heléne Nylander.
Bara två personer har inlett behandling på Sundsvalls behandlingscentrum men båda två har avbrurit behandlingen av personliga skäl.
Heléne Nylander tror inte att folk i första hand vill få vård på ett behandlingshem.
Det är inte så många som ansöker om att få institutionsvård för spelmissbruk utan det är mer den öppna vården som är aktuell och då har vi GA och rådgivningsbyrån.
Kommunen har inte statistik på antalet spelberoende.
Vi utreder missbruk men vi skriver inte vilken typ av missbruk det är. Enligt tolv-stegsmodellen är missbruk alltid en sjukdom, oavsett vad man missbrukar, säger Heléne Nylander.
Inte heller på socialkontorets biståndsenhet märks spelberoendet.
Det kan finnas en och annan men jag har inte reagerat. Man får inte ekonomiskt bistånd om man har spelat bort sina pengar, annat än i nödsituation, säger Lennart Ladare, områdeschef vid enheten för ekonomiskt bistånd på Sundsvalls kommun.
Efter två tuffa år håller antalet ungdomar som söker socialbidrag i Sundsvall att minska.
Nu ser vi ett trendbrott i och med att vi jobbat hårt med att ungdomar ska få sysselsättning, säger Lennart Ladare.
Birgitta Lindahl, kurator på Sundsvalls gymnasium, har inte hört att nätpoker skulle ha blivit ett problem bland gymnasieungdomar.
Ungdomar surfar för mycket på nätet men jag har inte hört att de spelar poker. Vi har många som blivit internetberoende. De vänder på dygnet och kommer till skolan mitt på dagen. Nästa kväll är det samma sak, säger hon.

Mer läsning

Annons