Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barfotaliv i Magaluf

/

Viagrapartyn, dryga 40 sexpartners per säsong, sol, fest och bad. Jag och en kompis åkte ner till Magaluf (Mallorca, Spanien) för att arbeta en sväng. Med varken bostad eller jobb ordnat i förväg och med 3 000 kronor i fickpengar skulle vi stanna i några veckor. Men de flesta stannar hela säsongen, helt klart ett minne för livet.

Annons
Tillbaka på brottsplatsen drygt ett år senare. Denna gång med 3 000 kronor i fickpengar och varken jobb eller bostad ordnat i förväg. Likt många andra ungdomar åkte vi ner med planer att blanda arbete, sol och fest. Olikt många andra stannade vi bara några veckor, de flesta stannar hela säsongen.

Skönt avbrott
Att arbeta utomlands, ströjobb, svartjobb, nattjobb är ett skönt avbrott efter studier, men likväl ett skönt sommarjobb. Det finns något för alla, allt från barjobb till inkastare, från att sälja shots till att plocka disk. Allt beror på vad man är ute efter, tider, lön och ställe, men också vilken tidigare erfarenhet man har. Många tar bara en flygstol ner med kanske en veckas hotell förbokat. Medan andra, som varit ner flera säsonger i rad, ofta redan har både boende och jobb på samma ställe som året innan.

28 euro till Magaluf
När planet landade i Palma klev vi ut med handbagage och väskor, satte oss i en taxi till Magaluf (28 euro) och började med att leta boende. Att hitta en lägenhet kan gå i en handvändning, men också ta en evighet. Priserna varierar allt från 350 euro i veckan, ända upp till 500 euro i veckan (+ 1 deposition på en hyra. Är allting helt när man åker får man tillbaka de pengarna när man lämnar lägen-
heten). Mest vanligt är att man går ihop mellan fyra och fem personer, vissa bor som så trångt som tio stycken i samma lägenhet, men också här beror det på vad man vill göra av sin vistelse.

Ett "hem"

Många arbetar hela nätterna, och ligger på stranden hela dagarna. De äter ständigt ute och behöver egentligen bara
någonstans att ha väskorna och duscha på. Andra jobbar nattetid, sover dagtid och lagar maten själv, de vill ha någonstans att kalla "hem". Men man kan kyligt räkna med att behöva lägga ut cirka 70 till 80 euro i veckan på sitt boende. Spanien är inte direkt känd för sin höga standard, något man märker tydligt på bostäderna.

Gräslig inredning
Inredningen är gräslig, om än en smakfråga, men med sliten färg på väggarna, lite hål i stengolven, provisoriska möbler, gasspis och kackerlacksfritt. Då har man ändå hittat en fräsch lägenhet. Vill man komma ner lite i pris kan man överväga att inte bo helt i smeten. Palma Nova, som ligger drygt 20 minuters gångväg från mitten av Magaluf, är lite lugnare, mer restaurantområde. Vill man bo nära stranden behöver man inte oroa sig, oavsett vilken stadsdel man väljer, har man alltid vattnet mellan 100 och 250 m från dörren.

Arbete första kvällen
Att fixa arbete var det bara att sätta igång med första kvällen. Tyvärr visade sig det här året vara deras sämsta säsong på nära nio år. Höjda priser, sänkta löner, och fler arbetare än vad det varit tidigare. Att börja leta jobb före klockan 21.00 är lönlöst, och vill man vara på någon av nattklubbarna är det efter 00.30 som gäller. Fräscha kläder, festsmink och ett leende på läpparna. Sedan är det bara att gå från pub till pub och höra sig för. Den ansvariga gör en bedömning med en blick, hör sig för var du arbetat tidigare och bestämmer sig därefter om du får komma och pröva. Provkvällarna är ofta obetalda, och det är först efter det, du får beskedet om du får arbetet eller inte. Nästan alla arbetar illegalt, och de har en enorm omsättning av personal, därför är också allt väldigt osäkert. Du kan få ett
arbete på en kväll, men bli sparkad utan förvarning en annan. Lönerna varierar mellan 30 och 50 euro per kväll, står man i bar ingår dessutom dricks. Arbetstiderna varierar också, allt mellan kl. 20.00 och 06.00.

Snabb att lära
Många som kommer hit har aldrig stått bakom en bar tidigare, än mindre slängt ut folk på något ställe. Ändå spelar det ingen roll när högsäsongen drar igång. Bara man är snabb på att lära, bra på att ljuga och tycker om jobbet. Jag träffade en jättesöt och trevlig tjej som jobbade på en av nattklubbarna i baren, hon visste inte vad som var i en "vodka and orange" och förstod inte vad engelsmännen sa. Men hon var lika glad för det. En annan tjej som jag träffade hade haft planer att stanna hela säsongen, men hittade inget arbete på sex veckor och blev tvungen att fixa en biljett hem.

Vissa trivs andra inte
Att stå som inkastare och prata med folk hela kvällarna stormtrivs vissa med, medan andra gillar det hektiska med att med att stå och servera bakom bar. Och självklart vill vissa ha mingeljobben som att sälja shots eller plocka glas. Vilket som, dricker du alltid gratis när du jobbar på de flesta ställen, och för de som stannar hela säsonger blir det få nyktra dagar.

Slitsamt
Det är ett slitsamt liv med lite sömn, värme på 35 grader i skuggan, ständig fest, sex och arbete hela nätterna. Självklart blir det vad man gör det till, vilket visar sig i att stämningen alltid är på topp oavsett vilken livsstil man valt att köra här. Alla pratar med alla, och ett klassiskt tillhåll för alla svenska arbetare är den svenska baren "Grabbarna Grus". Här hänger folk dagtid, läser Aftonbladet och Expressen, och lyssnar på Takida.

Lämna tryggheten
Även om fest och alkohol inte är det största intresset, är en sådan här resa en bra erfarenhet. För övrigt träffade jag många som faktiskt inte drack överhuvudtaget. Men det är nyttigt att lämna tryggheten hemma i Sverige och faktiskt vara lite utlämnad för en tid. Tryggare blir det förstås desto mer pengar man har med sig. Får man inget jobb, kan man ju lika gärna ha semester medan man söker.

Mer läsning

Annons