Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och arbetsmarknad i första ledet

Sveriges välfärd och barns villkor dominerade majtalet i Sundsvall. Kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg var på besök för att göra sin röst hörd.

Annons
Vid tvåtiden fylldes Stora torget av demonstranter och andra lyssnare. Sven-Erik Österberg tyckte att det kändes högtidligt att tala i Sundsvall, med tanke på strejken 1879 som i förlängningen ledde till bildandet av både partiet och LO.
Sverige ska bli världens bästa land att växa upp i, bland annat med hjälp av bidrag och föräldraförsäkring. Men det ska satsas på andra områden också, på fler poliser, psykiatri, missbruksvård och äldreomsorg.
Det är klassisk socialdemokrati, så kan vi bygga Sverige starkare inför framtiden, sa Sven-Erik Österberg.
Med 12 års socialdemokratiskt förtroende att leda Sverige tycker kommun- och finansmarknadsministern att det är viktigt att påminna om allt positivt som hänt, om högre barnbidrag, halverad öppen arbetslöshet, låga bolåneräntor, fler studenter och höjt bistånd.
För mig är arbetslösheten den överskuggande frågan. Det handlar om att ha rätt till försörjning, till gemenskap, tillhörighet och en chans att göra nytta.
Till att börja med ska arbetslösheten ner till fyra procent, nästa steg blir full sysselsättning. Från den första juli höjs taket i lönebidraget, ambitionen är att höja det ytterligare.
Den ekonomiska utvecklingen ser bättre ut och kommande år blir riktigt hyggliga, sa Sven-Erik Österberg.
En annan hjärtefråga tycks vara den yngre generationen. Var femte budgetkrona satsas på barn, och det ska fortsätta satsas. Alla ska ha chanser och få möjligheter.
Som vi behandlar barnen formar vi framtiden, olika villkor skapar ökade klyftor, sa Sven-Erik Österberg.
Ministern kommenterade också de fackliga protesterna mot lettiska byggarbetares villkor i Vaksholm nyligen.
Vi ska inte använda EU för att sänka löner, vi ska istället höja löner i låglöneländer. Upphandling är ett annat sätt att ställa krav, sa Sven-Erik Österberg.
Förra veckan besökte moderatledaren Fredrik Reinfeldt Sundsvall och framställde sitt parti som det nya arbetarepartiet.
Den dagen påven konverterar till islam då blir moderaterna Sveriges nya arbetareparti, kommenterade Sven-Erik Österberg och möttes av applåder.

BILDTEXT
Vi går mot den tuffaste valrörelsen på länge, sa kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg på Stora torget i Sundsvall i går.

Arbetsmarknaden och barnen stod i fokus när Sven-Erik Österberg majtalade i Sundsvall i går.

Foto: Therese Hasselryd

Mer läsning

Annons