Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn tolkar konst på museet

/
  • Stafflierna hade ställts upp mitt i utställningslokalen och många elever passade på att hämta inspiration från Flessers målningar.
  • Tina Johansson, intendent på museet, berättade om Lajos Flesser, konstnären som växte upp i Ukraina för att sedan ta sig till Sverige och bli boxare innan han började med konsten.
  • Liam har tagit sig an en abstrakt målning.
  • Linnea tyckte att Lajos Flessers målningar var ovanliga, men fina. Men roligast var det nog att själv få hålla i penseln.
  • Flera barn passade på att hämta inspiration från Flessers målningar av kvinnor och fjärilar.

Penslar, färg, svampar och stafflier ställdes upp bland Lajos Flessers målningar på Kulturmagasinet.
– Ju tidigare barn får möta konst desto mer kan de njuta av den, säger intendent Tina Johansson.

Annons

Inspirationen fullkomligt flödade när klass 2B från Skönsmons skola fick ta på sig målarförklädena mitt i konstnären Lajos Flessers utställning på Sundsvalls museum på torsdagen.

– Det är så läckert att se. Det är ingen som tvekar, eller som inte vill måla, utan alla har verkligen roligt, säger lärare Kristin Enheim.

Under museibesöket fick eleverna först lyssna på intendenten Tina Johansson som berättade om Lajos Flesser och hans målningar. Under genomgången fick barnen själva tolka Flessers målningar.

– Ju tidigare barn får möta konst desto mer kan de njuta av den, förklarar hon.

Tina Johansson berättar också att hon brukar prata med Lajos Flesser efter att en klass har sett hans utställning.

– Han tycker att det är jätteroligt att höra om barnens reaktioner, och han önskar alltid att han kunde komma hit och vara med, säger hon.

Besökets höjdpunkt var dock när barnen själva fick chans att måla sina egna målningar på stafflierna som ställts upp mellan Flessers tavlor.

– Det här är jätteroligt, säger Linnea och penslar dit en röd mun på tjejen hon har målat.

Mer läsning

Annons