Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen har rätt till skadestånd

En ny lag ger syskonen som såg pappan våldta och försöka strypa mamman rätt till skadestånd. – Barn som blir vittnen till våld inom familjen lider oerhört, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Annons
I höstas ändrades socialtjänstlagen och brottsskadelagen så att barn som bevittnar våld i hemmet får rätt till skadestånd.
Det kan bli aktuellt i fallet med de två barnen som ska ha tvingats se pappan misshandla och våldta mamman. Storasystern ska ha räddat mammans liv genom att gå emellan, så att mamman kunde slita sig loss. Flickan ska då ha fått en knuff av pappan och skador i en arm.
Det gör att hon är målsägare, som offer för en misshandel. Men både hon och hennes lillebror ska också kunna få skadestånd enbart för att de blev vittnen till dådet.
Barnombudsmannen Lena Nyberg tycker att lagändringen är mycket bra.
Barnen lider oerhört av sådana händelser. Men jag skulle önska att lagen skärptes ytterligare. Barnen har nuförtiden rätt till skadestånd, men de ses inte som brottsoffer fullt ut. De kan inte anmäla att de har bevittnat sådana händelser och driva en egen rättsprocess, säger hon.
Lena Nyberg befarar också att många drabbade barn aldrig får det skadestånd som de har rätt till.
Det är föräldrarna som måste ansöka om skadeståndet åt barnen, och det är få som gör det. Det kan ju hända att föräldern som måste ansöka är förövaren, säger hon.
De drabbade barnen och kvinnan har erbjudits stöd av socialtjänsten i Sundsvall. Lena Nyberg tycker att det är viktigt att barnen också får hjälp att bearbeta vad de varit med om.
Mäns våld mot kvinnor talas det ofta om, medan barnen som drabbas kommer i skymundan, säger hon.
Enligt Rädda Barnen blir mellan 200 000 och 100 000 barn vittnen till våld inom familjen varje år. FN:s barnkonvention slår fast att det är att anse som psykisk misshandel, och att alla barn har rätt till skydd mot det.

Mer läsning

Annons