Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen måste betala när de säljer fika

Ungdomarna får inte sälja mackor och mjölk utan bara godis, läsk, kaffe och fikabröd. Dessutom krävs de på 500 kronor i serveringsavgift under innebandyturneringen i Sporthallen. — Känns som ocker, säger föräldern Eva Brundin.

Annons
Hundra stycken hembakta bullar. Så mycket måste IBK:s P91:or sälja för att få ihop till serveringsavgiften när de arrangerar seriesammandrag i innebandy i mars. Utöver hyran måste de nämligen betala 500 kronor till Gärdehov Förvaltnings AB för att få servera fika i Sporthallen. För pengarna får de tillgång till två tomma kiosker i A-hallen.
Jag skulle ha förståelse för det här om vi hade arrangerat en seriematch för seniorer. Nu är det fråga en turnering med åtta pojklag. Man kan nästan se det som en familjeangelägenhet, säger Eva Brundin.
Hon är även irriterad över förbudet mot att servera smörgåsar och annan dryck än burkläsk och kaffe i kioskerna.
Det kommer lag ända från Härnösand och Örnsköldsvik och för att de ska slippa ta med sig mat hade vi gärna serverat korv eller i alla fall ordentliga smörgåsar och mjölk.
Nu får vi inte det och de blir hänvisade till restaurangen i Sporthallen eller någon annan servering. Det är beklagligt eftersom alla inte har råd att ta med familjen på restaurang, säger Eva Brundin.
För IBK:s P91:or blir arrangemanget ett ekonomiskt avbräck. Den lilla förtjänst de räknade med blir av allt att döma mindre än väntat.
Det här gäller inte bara oss, utan alla barn- och ungdomslag. Jag tycker det är helt fel att ett aktiebolag ska tjäna pengar på dem, säger Eva Brundin.
Gärdehov Förvaltnings AB motiverar serveringsavgiften med att lika för alla.
Ju yngre spelare desto mer publik brukar det bli. När det kommer föräldrar, syskon och kompisar har de också möjlighet att sälja mera, säger Riitta Rautakorpi, försäljnings- och marknadsansvarig.
Hon påpekar dessutom att förbudet mot servering av smörgåsar och korv i kioskerna har stöd i livsmedelslagen.
Man kan ha kaffetermosar och hembakt bröd med sig, men det finns inget beredningskök och därför får man inte servera mat där.
Går det inte att upplåta ett sådant utrymme någon annanstans i hallen?
Nej, det gör det inte. Vår restaurang är godkänd av miljökontoret, men där kan vi inte ha föreningarna springande, säger Riitta Rautakorpi.

Mer läsning

Annons