Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorska kritiseras av IVO

I samband med förlossningen fick Sundsvallskvinnan en injektion som orsakade en nervskada i handen.
Nu riktar IVO kritik mot barnmorskan som över huvud taget inte journalförde injektionen.

Annons

I februari 2012 födde kvinnan en son på Sundsvalls sjukhus. I samband med förlossningen fick kvinnan livmodersammandragande medel injicerat i högra handryggen.

Kvinnan kände att det spände väldigt mycket, men var så uppslukad av sin nyfödde son att hon inte nämnde någonting om det.

Senare upptäckte kvinnan att hon var uppsvälld över handryggen och att känseln hade förändrats.

Dagen därpå ringde hon förlossningen för att fråga hur länge hon kunde förvänta sig att ha känselbortfall i handen. Det visade sig då att det inte fanns någon notering om injektionen i journalen, men kvinnan fick svaret att känseln borde återgå till det normala inom några dagar.

Tiden gick men känselbortfallet bestod.

I april ringde kvinnan upp förlossningen igen, och fick prata med barnmorskan som ansvarat för hennes förlossning. Hon undrade varför kvinnan inte kontaktat dem tidigare. Kvinnan påtalade att hon gjort det, och fick sedan rådet att vända sig till vårdcentralen för närmare undersökning.

När kvinnan senare besökte mödravårdscentralen, visade det sig att det inte fanns några som helst anteckningar om hennes samtal med förlossningen.

Kvinnan kontaktade enhetschefen på förlossningen och påtalade bristerna. Hon fick till svar att det skulle göras en avvikelserapport och att kvinnan sedan skulle få återkoppling.

Inte heller detta samtal journalfördes, och ingen avvikelserapport gjordes.

Trots ytterligare samtal fick kvinnan ingen återkoppling och i september samma år anmälde hon ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, (IVO).

IVO riktar nu kritik mot den ansvariga barnmorskan. Man anser att den fördröjda journaldokumentationen har medfört oklarheter vid patientens upprepade kontakter med vården, något som är olämpligt med hänsyn till patientsäkerheten.

Mer läsning

Annons