Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtstölderna ökar

/
  • Nu är det högsäsong för båttjuvarna. Det bästa sättet att få behålla sin båt är en effektiv grannsamverkan. Kättingar klipper de av.

Nu börjar båtstöldernas högsäsong. I skydd av höstmörkret försvinner båtarna längs vår kust. Antingen vattenvägen eller med hjälp av en båttrailer.

Annons
Drygt tiotalet båtar försvunnit i sommar. Då har inte båttjuvarnas högsäsong just börjat.
Från Essvik, Juniskär, Bergafjärden och Skatan har drygt tiotalet försvunnit.
Polisen har inte de resurser som krävs för att spana efter kusten, dessutom sakna vi tillgång till sjöspaning, säger Morgan Norman, chef för polisen Näpo Syd.
Sättet på hur båtarna försvinner tyder på att det för sig om en liga. Stöldgodset försvinner söderut där det är svårt att kunna identifiera båten eller motorerna. Sedan säljs de via Internet.
De populäraste båtarna är större roddbåtar och märket Uttern är vanligen förekommande och verkar var favoriten bland tjuvarna, säger Morgan Norman.
Att låsa fast båtarna verkar inte hjälpa. Tjuvarna har verktyg med sig som klarar den grövsta kätting.
Den bästa metoden att förhindra stölder är grannsamverkan. De områden där man startat sådan verksamhet har brottsligheten minskat, säger Morgan Norman.
Att hitta en stulen båt är ofta omöjlig. Dels för tt de försvinner från orten men också att de är dåligt märkta.
Att stölderna ofta sker på vår och höst kan lätt förklaras. Båtarna sjösätts tidigt på våren och folk har inte flyttat ut till stugorna ännu. På hösten har många stugägare flyttat hem och båten är obevakad, säger Morgan Norman som efterlyser bättre grannsamverkan och märkning av båtarna.

Mer läsning

Annons