Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre luft i Sundsvall

Utsläppen av farliga partiklar i Inre Hamnen har minskat. Det visar miljökontorets mätningar för det första månaderna under 2005.

Annons
Förra året överskreds de så kallade miljökvalitetsnormerna för partiklar vid 38 tillfällen vid mätstationen i Inre Hamnen. Det var tre gånger mer än tillåtet.
Situationen bedömdes som allvarlig eftersom resultatet innebar en ökning jämfört med tidigare år. Miljökontoret anmälde problemen till Naturvårdsverket, och undrade om några speciella åtgärder krävdes.
Nu har nya mätningar gjorts i vår. Och de visar på ett positivt resultat.
Det visar lägre nivåer. Vi har inte haft lika många överskridanden i år som förra året. Det bör också bli bättre för helåret, säger Per Hansson vid miljökontoret.
Det här gör att Naturvårdsverket inte kräver några åtgärdsprogram enligt miljöbalken av Sundsvalls kommun. Däremot rekommenderar Naturvårdsverket att kommunen i planeringen av trafik och bebyggelse gör så att utsläppen minskar.
Den stora boven när det gäller partiklar är bilarna och deras dubbar. Även vinterväghållningen spelar in.
Nu har vi bestämt ett möte med Vägverket till hösten. Då ska vi diskutera snöröjning och sandning. Det är det enklaste. Att ge sig på dubbanvändning är rätt tufft, säger Per Hansson.
Partiklarna är förenade med en rad hälsoeffekter. Det gäller till exempel luftvägssjukdomar, ökad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar och ökad medicinering för astmatiker. Längs E4:an i hamnen passerar 30 000 fordon varje dygn, varav tio procent är tung trafik.

Mer läsning

Annons