Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre rutiner kan hindra självbränning

Det hände på några sekunder.
Den asylsökande flickan tände eld på sig själv på barnsjukhuset i Sundsvall.
Nu kräver Socialstyrelsen bättre rutiner för att det inte ska hända igen.

Annons
Den då 15-åriga flickan var asylsökande och ville ta sitt liv. Hon kom till barnpsykiatriläkare på Sundsvalls sjukhus i oktober förra året och skrevs in på barnavdelning över natten för observation.
Följande morgon när flickan skulle skrivas ut tände hon eld på sig själv inför ögonen på sin mamma och en läkare. Anställda släckte elden men flickan fick brännskador. Hon hade satt eld på sin tröja med en brännbar vätska som hon förvarade i en schampooflaska.
Sjukvården anmälde själv den tragiska händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.
Socialstyrelsens beslut innehåller en lång diskussion om möjligheten att visitera flickan när hon kom till kliniken eftersom hon riskerade att skada sig själv. Socialstyrelsens expert anser att så borde skett, medan barn- och ungdomspsykiatrins chef vid händelsen, Alf Enbom, hävdar att man inte kan visitera en person som inte är intagen för tvångsvård.
Socialstyrelsen håller med Alf Enbom men säger att man kan undersöka patientens tillhörigheter genom en frivillig överenskommelse. Samtidigt skriver myndigheten att det knappast gått att upptäcka vätskan i schampooflaskan.
Socialstyrelsen kräver nu ett bättre samarbete kring patienter som riskerar att skada sig själv. Barnpsykiatrin har ansvaret för dessa personer dagtid, och barnsjukvården tar över ansvaret kväll och natt.
Flickan och hennes familj avvisades till annat land i slutet av förra året.

Mer läsning

Annons