Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare skickar fakturor till döda

/
  • – Vi har ett tiotal fall där bedragare beställt varor och ställt fakturan till sjuka eller nyligen avlidna, Lars Andersson vid länskriminalpolisen.

Svårt sjuka och nyligen avlidna har utnyttjats av bedragare.
– De har använt deras personuppgifter och beställt varor på internet, säger Lars Andersson vid länskriminalpolisen.

Annons

Bedragarna har beställt kläder och saker från olika företag via nätet och ställt fakturan till personer som är allvarligt sjuka eller nyligen har avlidit.

– Bland annat har beställningarna rört lite dyrare jackor vid några tillfällen och solglasögon andra gånger. I varje enskilt fall handlar det inte om några större belopp, men det märkliga är att det har varit direkt riktat mot personer som är allvarligt sjuka eller helt nyligen har avlidit, säger Lars Andersson, chef vid polisens ekobrottsrotel i Västernorrland.

I länet upptäcktes ett tiotal fall på kort tid i början av sommaren, snart upptäcktes att det fanns likartade fall i andra delar av landet.

– Det här visade sig vara riksomfattande, säger Lars Andersson.

Totalt ska ett drygt 100-tal avlidna personers uppgifter ha använts av bedragarna.

I flera fall blev företagen som fått beställningarna misstänksamma när fakturan skulle skickas till en adress och varorna till en annan.

– Ibland ändrades leveransadresserna och andra gånger upptäcktes att de var falska och då avbröt avsändaren försändelsen, så i de fallen handlar det bara om försök till bedrägerier, säger Lars Andersson.

Inledningsvis fanns misstankar om att någon som jobbade med svårt sjuka kunde vara inblandad i brotten, en annan teori polisen har haft var att bedragarna valt ut personerna sedan man läst tidningars dödsannonser.

– Vi vet fortfarande inte riktigt hur det här har gått till. Vi har inte hittat någon röd tråd, säger Lars Andersson.

Däremot har polisen lyckats identifiera några misstänkta gärningsmän.

– Ingen av dem finns i Västernorrland utan de har adresser i södra Sverige, säger Lars Andersson.

De misstänkta är sedan tidigare kända av polisen för andra bedrägeribrott. Men gärningsmännen verkar inte ha samarbetat vid de aktuella bedrägerierna.

– De här personerna finns på olika orter i landet och verkar inte hänga ihop. Vi har inte hittat någon koppling mellan dem. Det kan vara en slump att de gjort de här bedrägerierna ungefär samtidigt, vi får se vad som kommer fram i förhören men de misstänkta, säger Lars Andersson.

Vågen av bedrägerier mot nyligen avlidna eller allvarligt sjuka tycks nu ha ebbat ut.

– Jag har i alla fall inte fått in några nya anmälningar av den sorten nu, säger Lars Andersson.

Mer läsning

Annons