Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare stal posten

/

Tommy Häggqvist och hans granne i Kovland fick sina brevlådor vittjade i omgångar. Uppgifter från stulna deklarationsblanketter använde tjuven/bedragaren till att söka lån hos kreditinstitut på närmare 200 000 kronor.

Annons
Åtminstone fyra ansökningar har den förslagne posttjuven skickat iväg till Vasa kredit och Resursbank.
Första tillfället var i mitten på april. Grannen kom till Tommy Häggqvist och frågade om han eller någon kompis hade haft kontakt med Vasa kredit. Tommy kände inte till något sådant.
Då visade grannen ansökan som beviljats, där stod jag noterad som hans arbetsgivare, och så hade han fått en utbetalningsavi som var på 25 000 kronor.
Att Tommy Häggqvists namn fanns med på lånehandlingarna gjorde att han tog kontakt med Vasa kredit. Till saken hör att hans deklarationsblanketter aldrig nådde honom i år. Han tvingades beställa handlingarna men det var inget han reflekterade över vid det tillfället.
När han talade med Vasa kredit visade det sig att låg en ansökan om lån även från honom hos kreditinstitutet - på 90 000 kronor. Med hjärtat i halsgropen frågade han om summan betalats ut. Det kunde han inte få något direkt svar på, men så småningom fick han besked om att det ännu inte var gjort.
Det var ju en lättnad.
Samtidigt konstaterar han att bedragaren måste vara väldigt förslagen som passat brevlådorna och vittjat dem vid flera tillfällen, först för att få uppgifter om personnummer och inkomster, sedan för undertecknande av ansökningar och så breven från Upplysningscentralen. Grannen kom av en händelse hem just när posten anlände den dagen avin kom. Annars hade bedragaren även lyckats få den i sin hand.
Tommy Häggqvist och hans granne polisanmälde det som inträffat och lånen drogs tillbaka. Vidare kontaktade de Upplysningscentralen för att få bort förfrågan. Därmed trodde de att det var lugnt.
Men nu har nya ansökningar hos Resursbank uppdagats.
Den här gången har de sökt lån i mitt namn på 70 000 kronor. Vi har lyckats stoppa utbetalningarna även den här gången.
För att det inte ska upprepas har nu Tommy Häggqvist begärt att bli spärrad på Upplysningscentralen, i och med att kreditvärderingsuppgifter då inte lämnas ut så beviljas inte heller något lån. Men även det har sin baksida.
Vi ska renovera huset nu och måste därför få banken att förstå varför UC inte lämnar uppgifter. Det har varit lite besvärligt.
Nu ligger ytterligare anmälningar hos polisen för utredning.
Sedan försvann också räkningen på vägskatten så jag drabbades av påminnelseavgift. Men än har jag i alla fall inte fått någon betalningsanmärkning på grund av stulen post, säger en luttrad Tommy Häggqvist, som trots alla stölder inte satt lås på brevlådan.

Mer läsning

Annons