Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Lindström stoppar Y-affären

—Jag hade hoppats på en nytändning för Y:et till den tredje september då det är 10-årsjubileum för skulpturen och Bengt Lindström fyller år. Men nu är det kört! säger Nicklas Nyberg som hade räknat med att få köpa Y:et.

Annons
Men i elfte timmen när mycket såg ut att vara klart kom beskedet att Bengt Lindström inte vill att hans konstverk används i måleriföretagets marknadsföring.
Det skulle ha passat mitt företag och alla andra perfekt. Eftersom företaget heter Nybergs, skulle jag ha ersattut y:et i namnet mot en bild av skulpturen och använt den som en del i en ny logotype, säger Nicklas Nyberg till ST.
Han har förhandlat med Timrå kommun och upplevt att den slutliga uppgörelsen var nära förestående.
Kommunen har hela tiden uppträtt jysst och varit positiva till affären. Kontakterna med Bengt Lindströms ombud verkade också lovande i början, men sen har något gått snett. Kanske har något groll mellan Timrå kommun och Bengt Lindström påverkat hans inställning.
Jag har hela tiden sett min idé som en lösning som alla parter skulle tjänat på. Det kan ju tänkas att Bengt ändrar sig, vad vet jag. I så fall är jag öppen för en vidare diskussion, men som läget är just nu blir det ingen affär, säger Nicklas Nyberg.
Förutom den drygt 30 meter höga skulpturen hade Nybergs option på ett 37 000 kvadratmeter stort markområde i anslutning till Y:et intill östra landfästet på gamla bron.
Risken är uppenbar att den stora skulpturen nu får stå som den gör, utan några mer omfattande reparationer från kommunens sida. Man saknar helt enkelt pengar.
I höstas tätades en del av de större sprickorna på prov, då konstruktionen läckte in vatten. Någon målning är inte aktuell från kommunens sida.
Det är för dyrt i dagsläget. Jag tror inte att Bengt Lindströms Stiftelse förstått vilken enastående chans till upprustning man hade med Nybergs erbjudande. Istället riskerar man ett förfall.
Det säger kommunens fastighetsförvaltare Lars Zäterqvist till ST.
I sommar kommer man dock att ha Y:et öppet som turistinformation i egen regi. Tidigare har Ceris Resor skött informationen.
Fotnot: Läs mer på sidan 35.

Mer läsning

Annons