Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergbanan kan bli hett politiskt stoff

/
  • Ungefär så här ser den snedbanehiss ut som just nu byggs i Falun inför skid-SM nästa år. En liknande i Sundsvall kommer, om den blir verklighet, att bli kanske Sveriges längsta, på några hundra meter.
  • Någonstans här, mellan Navet och IP kan bergbanan komma att utgå ifrån. Dyrt, tidsödande och krångligt, menar kritikerna. Mest effektivt, menar utredarna.
  • Bergbanan har utretts i 30 år

Bergbanan till Norra berget bör placeras så centralt som möjligt i Sundsvall, enligt förstudien som nu är klar.
Ett alternativt som kan bli både dyrare och ta längre tid att genomföra.

Annons

Idén om en bergbana upp till Norra berget har varit på tapeten sedan 80-talet. Men frågan fick ny politisk kraft för ett tag sedan då kommunalråd Jörgen Berglund (M) lovade att den nu äntligen skulle bli av.

I januari började konsultföretaget Tyréns sin förstudie och nu är den klar. Tidigare har området kring Tonhallen varit aktuellt, men nu menar konsulterna att det bästa läget är mer centralt.

– Vår bedömning är att om en anläggning ska bli lyckad så bör den placeras så att den fångar upp så många som möjligt. Åkroken är "off" från centrum även om till exempel Himlabadet ligger i närheten, säger Oskar Lundblad, uppdragsansvarig på Tyréns.

Det optimala är ett läge längs Selångerån, i ett område mellan Navet och IP. Lunchgäster på stan skulle kunna ta bergbanan upp till Norra berget för att äta lunch där, menar Oskar Lundblad.

– Men det finns ingen given lösning, säger han.

Men det är bättre med ett centralt läge?

– Ja, det lutar åt det, samtidigt blir det mer komplicerat och det tar antagligen längre tid att förverkliga än en bana som utgår från området vid Tonhallen/Åkroken.

Blir det dyrare?

– Troligtvis blir det dyrare, det kommer mer i konflikt med andra verksamheter, säger Oskar Lundblad.

25 miljoner kronor finns vikta för bergbaneprojektet, inom ramen för satsningen på kulturarvet. Den som lett kommunens grupp, Sven Nordström på Sundsvalls museum, vill inte uttala sig om konsultens rapport och hänvisar till att den är ett diskussionsunderlag och arbetsmaterial.

– Vi ska skriva ihop några kommentarer som sedan ska skickas till tjänstemännen inom de olika förvaltningarna som berörs. Sedan ska det vidare till politikerna, säger Sven Nordström.

Jörgen Berglund (M) vill inte uttala sig om vart bergbanan ska placeras innan han läst förstudien, men menar att löftet om bergbanan står kvar.

– Ja vi skriver det i vår mål- och resursplan att vi ska bygga bergbanan, och det vill vi göra, säger han. Sedan ska hänsyn tas till att det är ett naturreservat på Norra berget.

Oppositionens Åsa Ulander (S) är mer konkret när det gäller placeringen.

– Vi tycker absolut det är en bra idé med en bergbana som knyter ihop Himlabadet, Folkets park och Norra berget, säger Åsa Ulander som ser bergbanan som en del av kollektivtrafiken - resenärer kan ta bergbanan i stället för bussen upp mot Norra berget.

– Men som ekonomin ser ut just nu så ser vi ingen möjlighet att finansiera den, säger hon.

Mer läsning

Annons