Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit har väntat på vård i fem månader

/
  • Berit Olsson måste äta flera sorters medicin mot värk och medicinernas biverkningar.
  • Berit Olsson blev ombedd att ta reda på vilka sjukhus landstinget har avtal med. Hon tycker att landstinget borde serva patienter med sådan information.

Sedan oktober har Berit Olsson väntat på att få komma på besök hos ortopeden. Hon äter medicin mot värken och sover dåligt. – Det är inte rimligt att vi i ett välfärdsland som Sverige ska ha det så här, skriver Berit Olsson i ett brev till politiker och sjukhusledningen.

Annons
Hon har haft ont i sina höfter i flera år.
Från början sade de att det kunde vara inflammation i muskelfästen eller i slemsäcken. Det blev bättre när jag fick kortisonspruta, säger Berit Olsson.
I oktober besökte hon sin vårdcentral och fick remiss till röntgen. Röntgenbilderna visade att hon hade förslitningar på båda höftlederna. Den 14 oktober sändes remissen från vårdcentralen till ortopedmottagningen. Bekräftelsen på att Berit Olsson placerats på väntelistan kom en månad senare.
Frågan är varför det tog en hel månad att registrera min remiss. Jag har jobbat hos polisen och vet att när en handling kommer in så ska den registreras på en gång, säger Berit Olsson.
I början av januari ringde Berit Olsson och fick beskedet att vårdgarantin inte kunde hållas. Om hemlandstinget inte kan erbjuda vård inom gällande tidsgränser ska patienten få hjälp av hemlandstinget till vård hos annan vårdgivare. Men den enda hjälp Berit Olsson fick var att hon blev uppmanad att själv kontakta andra sjukhus och kontrollera om de hade avtal med Sundsvalls sjukhus.
Jag ringde till Sollefteå sjukhus men där sade de att det var tre månaders väntetid och att de i första hand tog hand om sina egna patienter, säger Berit Olsson.
När hon ringde i början av februari fick hon höra att det var kaos på ortopeden. I slutet av februari ombads hon att återkomma i slutet av mars eller i början av april.
Berit Olsson har så ont att hon måste äta värktabletter.
Värst är det på nätterna. Jag brukar vakna efter ett på natten och sedan ligger jag i dvala. Förmodligen hjälper tabletterna till dess. Jag måste äta värktabletter mot inflammation, vilket gör att jag får ont i magen. Därför äter jag tabletter för magen också.
Berit Olsson kan inte gå mer än till bilen på parkeringen.
Värken blir värre om jag går mer. Jag tycker att det är fel att folk ska ha det så här. Man borde ordna en förening för alla som står i kö. Någon måste bry sig, säger Berit Olsson.
Nu har Berit Olsson fått tid hos ortopeden den 10 april.

Mer läsning

Annons