Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berömmer Sundsvall

/
  • Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, är glad att det är fokus på skolan inför valet.
  • Eva-Lis Sirén

– Sundsvall har nått en politisk samsyn som man inte lyckats med i övriga landet. Man är överens om att skolan har högsta prioritet.

Annons

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande i Lärarförbundet, besökte i går Sundsvall, där hon träffade politikerna från både koalitionen och oppositionen.

– Det var två bra möten, förklarar förbundsordföranden.

Lärarförbundet har under många år jobbat stenhårt för att få politikerna att inse att skolan måste gå först.

– Det har gett resultat i Sundsvall. Här har politikerna nått en samsyn som man inte lyckats med på nationell nivå. Alla partier är eniga om att skolan är första prioritet, och man har målsättningen att bli Sveriges bästa skolkommun 2021, säger Eva-Lis Sirén.

För att bli bäst har Sundsvall mycket jobb framför sig. I dag ligger man långt ner på Lärarförbundets ranking av skolkommuner.

– Om Sundsvall ska klara den jätteutmaning som krävs för att locka hit fler lärare, måste man höja lönerna och få bukt med den höga arbetsbelastningen, menar Eva-Lis Sirén.

Lärarkrisen närmar sig med stormsteg.

– Jag räknar kallt med att det kommer att fattas 50 000 lärare om bara fem och ett halvt år. Då gäller det att kommunerna har något bra att locka med för att få behöriga lärare, säger Eva-Lis Sirén.

Vad tycker du om skolminister Jan Björklunds uttalande om att skolan borde förstatligas eftersom kommunpolitikerna är amatörer?

– Det är en lång och krånglig omväg för att göra något han faktiskt kan göra redan här och nu, genom att styra resurser, förstärka löner och förbättra genom olika reformer, understryker Eva-Lis Sirén.

Mer läsning

Annons