Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bert Karlsson gav råd åt akademiker

Vad kan en nöjesfabrikledare som Bert Karlsson ha att säga till studenter?
Svar: råd från livet som affärsman. I går delade han med sig av sin erfarenhet inför den tillvaro som obönhörligen väntar många studenter efter examen.

Annons
SAAM, Sundsvalls akademiska arbetsmarknadsmässa, är en årlig mötespunkt för studenter och företag. Huvudsyftet är att knyta kontakter som kanske leder till framtida anställningar eller projektarbeten. Men där sägs också ett och annat visdomsord av inbjudna föreläsare.
Bert Karlsson är en outsider i akademiska sammanhang men har ett långt liv som entreprenör i bagaget. Ett av hans budskap till studenterna var att det nu är deras uppgift att skaffa fram nya idéer och uppfinningar som kan föda Sverige när gamla företag flyttar utomlands.
Bland kängor till svensk politik och ett och annat grovhugget skämt dök det upp flera goda råd. Ett var: Var alltid ärlig.
Det negativa är inte farligt. Men man måste stå för vad man gjort. Men förnekandet är förödande, sa han.
Själv berättade han frimodigt om både det han gjort bra och det som varit mindre bra, som till exempel tiden i politiken. Han berättade om hur han bluffat ibland, om hur svårt det är att hantera framgång och hur förödande det är att hamna i händerna på långivare.
Han stack också en nål i myten om den lyckade svenska musikexporten.
Vi är inte alls fantastiska. Den sista stora exportframgången var A-Teens. I Sverige hamnar bara låtskrivarpengar och producentarvoden, resten går till utlandet.
Men alla tror det går så bra att ingen bryr sig om alla gratis nedladdningar. Följden blir att svenska musikföretag går jättedåligt, sa han.
Själv planerar han bland annat en musikskola där den musik ska läras ut som han tror på.
Många anklagar oss för att vi gör skitmusik. Men vi är bäst i vår genre, sa han.

Mer läsning

Annons