Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betydligt fler lämnar tillbaka gravarna till kyrkan

/
  • Mer än en tredjedel av gravarna i Skönsmon, GA-församlingens gravgård och på Bremön har inga personer som ansvarar för minnesmärkena.
  • Mer än en tredjedel av gravarna i Skönsmon, GA-församlingens gravgård och på Bremön har inga personer som ansvarar för minnesmärkena.
  • Mer än en tredjedel av gravarna i Skönsmon, GA-församlingens gravgård och på Bremön har inga personer som ansvarar för minnesmärkena.
  • Bengt-Olov Wallin är kyrkogårdsföreståndare i Sundsvalls kyrkliga samfällighet. Han jobbar nu för fullt med att hitta gravägare till kyrkogårdarna i Sundsvall.

Fler och fler lämnar tillbaka sina gravar till Svenska kyrkan i Sundsvall. Samtidigt saknas ansvariga för tusentals gamla minnesmärken. – Vi hoppas att hitta rätt på de flesta de närmaste åren. Det är vår skyldighet enligt begravningslagen, säger kyrkogårdsföreståndare Bengt-Olov Wallin.

Annons
Det finns 8 871 gravrättigheter i kyrkogårdarna i centrum, Skönsmon och på Brämön. I 35 procent av fallen saknas det ansvariga personer för gravarna.
Samfälligheten valde att ta tag i saken för tre år sedan. Då började man leta försvunna gravägare i olika register och efterlysa dem med hjälp av skyltar vid gravstenarna.
Arbetet har gett resultat - betydligt fler gravägare har hittats igen. Och fler och fler av dem väljer att helt lämna tillbaka ansvaret för den egna familjegraven till Svenska kyrkan.
Sedan i mitten av 90-talet har cirka 550 gravar lämnats tillbaka till samfälligheten i Sundsvall. Det handlar dels om frivilliga överlåtelser, men även om fall där det inte gått att hitta någon som vill ta ansvar för graven när den förfallit.
Att folk i större utsträckning väljer att återlämna gravarna är en ny trend.
Många är gamla och har flyttat i från Sundsvall. De tycker att ansvaret blir för stort. Sedan finns det betydligt fler alternativ nu än tidigare, till exempel minneslund. De yngre generationerna väljer oftare de alternativen i stället för att ha en offentlig grav, säger Bengt-Olov Wallin.
Om någon återlämnar graven till samfälligheten står den först kvar ett par månader i fall gravägaren ändrar sig. Efter det förvaras den säkert ytterligare ett par år. Först därefter forslas stenen bort och krossas.
Det är väldigt sällan som någon vill ta hand om gravstenen själv vid överlämnandet. Jag har bara varit med om det en gång och då skulle graven flyttas till södra Sverige, säger Gunilla Norberg, assistent vid kyrkogårdsförvaltningen.
När kyrkan skiljdes från staten år 2000 stramades regelverket upp. Sedan dess ska alla nya gravrättigheter skrivas på en ansvarstid på 25 år. Förut var kontraktstiderna betydligt mer flexibla, ofta mellan 50 och 75 år. Det berodde helt på vilken församling man tillhörde.
Den här ändringen i sig har inte gjort att fler lämnat igen sina gravar. Det handlar om väldigt få fall, säger Bengt-Olov Wallin.
På GA-kyrkans gravgård finns flera hundra gravar där efterlysningar varit uppsatta ett antal år, men där ingen hört av sig. I höst ska kyrkopolitikerna ta ställning till huruvida de här gravarna ska tas bort och i stället få användas av andra.
Vi har en skyldighet enligt begravningslagen att ha en gravbok som är uppdaterad. Men vi är inte på jakt att ta bort gravar, snarare vill vi hitta rätt på så många gravrättsinnehavare som möjligt. Man ska själv få bestämma hur man vill ha det, poängterar Bengt-Olov Wallin.

Mer läsning

Annons