Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beviset som kan svänga heroinrättegången

Den här plastpåsen kan ställa hela heroinrättegången på ända. DNA-spår på den kan bevisa att ligans \"grossist\" i Helsinborg ljuger —eller att polisen lurats av \"kuriren\" som tjallat för att skydda sig själv.

Annons
Påsen hittades gömd i en stulen industridammsugare i \"kurirens\" förråd i Helsingborg. Den innehöll 157 gram heroin och 160 tabletter ecstasy.
Knarket hittades sedan \"kuriren\" ringt Helsinborgspolisen och berättat att \"någon\" hade låst in skumma grejer i hans förråd. Under samtalen lovade poliserna hemlighålla att kuriren tjallat, och att han inte skulle åka dit för eventuella olagligheter som förvarades där.
Och i åtalet ställs han bara till svars för att ha transporterat 80 gram heroin till Sundsvall.
I stället anser åklagaren att \"Sonny\" och hans hustru gömt knarket i förrådet. Nyckeln till låset fanns i deras barns skötväska, och likadana plastpåsar fanns deras kök. Och \"kuriren\" säger att \"Sonny\" skickade honom med heroin till Sundsvall.
Både \"Sonny\" och hustrun förnekar all kännedom om knarket. Men en DNA-analys från SKL kan lämnas in till tingsrätten vilken dag som helst, och det kan ge heroinrättegången en helt ny vändning.
Polisen har säkrat en DNA-profil på plastpåsen med knarket i. Det har jämförts med de misstänkta, och alla utom \"Sonny\" och \"kuriren\" är redan uteslutna.
Om profilen stämmer på \"Sonny\" visar den att han ljuger om sin oskuld.
Om den i stället stämmer på \"kuriren\" måste åklagaren troligen konstruera om sitt åtal.
För då måste \"kuriren\" ha känt till knarket innan han tjallade, och i så fall har Helsinborgspolisen lurats att hålla en brottsling om ryggen. Åtalet mot honom måste då omfatta även detta parti.
\"Sonnys\" och hans hustrus advokater kommer troligen att åberopa DNA-profilen som argument för att klienterna är oskyldiga. Det kan de göra även om ingen av männens DNA stämmer mot profilen.
I rättegången har så här långt de tre Helsinborgarna förhörts. I dag börjar förhören med de tre Sundsvallsborna.

De står åtalade för grova narkotikabrott:
\"Kuriren\":
Yrkestjuv och heroinist i Helsingborg. Transporterade 80 gram heroin till Sundsvall för att bli av med en knarkskuld till \"Sonny\".

\"Sonny\"
Åtalad som Sundsvallsligans huvudleverantör och för knarket i förrådet. Granne med \"Kuriren\" i Helsinborg.

\"Sonnys fru\"
Åtalas för att ha känt till partiet i förrådet, och för att ha deltagit i hanteringen.

\"Robert\"
Ligans centralfigur i Bredsand. åtalad för innehav av 91 gram, och försäljningen av 54 gram heroin.

\"Granlokvinnan\":
Enligt åklagaren har hon tolkat, hanterat pengar och varit införstådd med affärerna.

\"Albin\"
Ligans springpojke i Sundsvall. Skötte de riskabla direktkontakterna med köparna i Sundsvall.

Mer läsning

Annons