Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar blir stående efter olyckor

/

Bilar inblandade i olyckor kan bli stående i månader.
Det är bilägarens ansvar att bilen flyttas och om så inte sker går ansvaret över till markägaren eller väghållaren.
Men det tar ofta tid innan de blir informerade.

Annons
När polisen har kallas till en olycksplats med bilar inblandade görs en undersökning och sedan flyttas bilen bara om den står trafikfarligt till.
Sedan är vi klara på platsen, säger Per Olof Ahlström polisintendent vid polismyndigheten i Västernorrlands län.
Det betyder att bilar kan bli stående i diken eller liknande månader om inte bilägaren ser till att den flyttas. Så har skett med bilar i bland annat Granloholm och på Alnö.
Men om allmänheten ringer in och meddelar väghållaren/markägaren om att en bil står olämpligt till så kan det åtgärdas ganska fort. Står bilen på Sundsvalls kommuns mark är det, Sundsvalls Kommuns Parkerings AB, Parkera som är ansvarig för att bilen transporteras bort.
När de får in en anmälan om att en bil står olämpligt till gör de först en besiktning av bilen på plats. Bedömer Parkera bilen som skrot tar man den direkt. I annat fall skickas ett rekommenderat brev till ägaren med uppmaning om att transportera bort bilen.
Då har han fjorton dagar på sig att flytta på bilen, säger Gudrun Lindgren handläggare på Parkera.
Parkera har för närvarande en uppställningsplats på Sundsvalls bildemontering i Fillan. Dit transporteras bilar som inte ägaren, efter uppmaning, hämtar. Sedan har bilägaren tre månader på sig att hämta ut bilen. Om så inte sker, tillfaller bilen kommunen.
Förra året tog Parkera hand om cirka nittio bilar som blev bogserade till uppställningsplatsen. Det stora flertalet av dem blev inte uthämtade.

Mer läsning

Annons