Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilarna förstör deras vardag

/
  • Thomas och Jeanette Lindh är trötta på att inget görs åt den mycket störande situationen på Björneborgsgatan.
  • Tusentals bilar passerar Björneborgsgatan varje dag, varav hundratals är lastbilar.
  • Lampor, blomkrukor och husväggar skakar eller vittrar sönder i huset på Björneborgsgatan. Trafiken är den stora boven. De enda som sköter sig är räddningstjänsten, enligt Thomas och Jeanette Lindh.
  • Jeanette Lindh har tröttnat på bullret och skakningarna från Björneborgsgatan
  • Den farliga situationen längs Björneborgsgatan har varit känd i många år. Men myndigheterna har inte gjort särskilt mycket åt situationen, enligt Thomas och Jeanette Lindh.
  • Den farliga situationen längs Björneborgsgatan har varit känd i många år. Men myndigheterna har inte gjort särskilt mycket åt situationen, enligt Thomas och Jeanette Lindh.
  • Tusentals bilar passerar Björneborgsgatan varje dag, varav hundratals är lastbilar.

Sömnen blir förstörd.
Blomkrukorna vittrar sönder.
Det går inte att prata inomhus.
Nu har Jeanette och Thomas Lindh tröttnat på bullret och fartsyndarna på Björneborgsgatan.

Annons
Vi kräver snabba åtgärder. Antingen att de sätter upp hastighetskameror eller sänker hastigheten till 30 kilometer i timmen. Det rekommenderar Vägverket själva för tätbebyggda områden på sin hemsida, säger Jeanette Lindh.
De flyttade in i sin lägenhet på Björneborgsgatan 26 för två år sedan.
Sedan dess har de inte kunnat samtala mellan innergården och balkongen, haft svåra sömnproblem och fått lampor och blomkrukor sönderskakade.
Dessutom vittrar väggar och tak sönder i trappuppgången.
Varje kväll får jag sätta i scartkontakten i TV:n. Den hoppar ur av alla skakningar i huset, säger Thomas Lindh.
De har också reagerat på den dåliga säkerheten längs Björneborgsgatan. Idag finns ingen vettig gång- och cykelbana längs den tungt trafikerade vägen.
Varje dag passerar tusentals bilar. Av dem är hundratals lastbilar. Väldigt ofta överträds hastighetsgränsen på 50 kilometer i timmen. Allra värst är situationen nattetid.
Igår var det en timmerbil som körde om ett husvagnsekipage här nere i korsningen. Det gjorde den trots att bilen med husvagnen inte alls signalerat att den skulle svänga av vägen, säger Thomas Lindh.
Paret har varit i kontakt med polisen ett 30-tal gånger och krävt att övervakningen ska bli bättre. Dessutom har det blivit flera samtal till vägverket.
Det känns som ett moment 22. Den ena myndigheten skyller på den andra, trots att alla inblandade har ett stort ansvar. Nu har det blivit så att fler och fler flyttar härifrån, säger Jeanette Lindh.
Förra året bidrog vägverket till att byta ut många av fönstren längs Björneborgsgatan. Men den åtgärden är tillfällig - en upprustning av och eventuell flytt av vägen kommer att starta tidigast 2010.
Men paret Lindh, deras grannar i huset och frisören i huset bredvid har tröttnat på att vänta.
Jag har jobbat här i 30 år och det har blivit mycket värre de senaste åren. Förut kunde vi ha dörren öppen ut mot gatan. Det går inte längre, säger frisören Berit Svensson.
Jeanette och Thomas Lindh har nu skrivit ett och samma brev till kommunen, länsstyrelsen, vägverket och polisen. De kräver både ansvarstagande och åtgärder.
Vi förstod att det skulle låta när vi flyttade hit. Men att det skulle vara så här illa hade vi ingen aning om. Och vår fastighetsägare har verkligen gjort så mycket han kunnat, säger Jeanette Lindh.
Enligt vägverkets vägingenjör Håkan Eriksson förs det en diskussion mellan Sundsvalls kommun och vägverket om Björneborgsgatan. En tanke har varit att kommunen ska ta över ansvaret.
Men den diskussionen är bara i sin början. Idag finns inga åtgärder planerade för E14 i Sundsvall. Det finns inga pengar helt enkelt, säger Håkan Eriksson.

Mer läsning

Annons