Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra:Brandman för en dag

/
 • Dennis Lidberg Viking kollar utsikten.
 • Markus Hägglund får hjälp av pappa Robert att få på brandmanshjälmen.
 • Kasper Johansson får på sig uniformen med hjälp av Mattias Andersson.
 • Dennis Lindbeg Viking får på sig en hjälm, snart är han rustad som en riktig brandman, från topp till tå.
 • Kasper Johansson får på sig brandmannakläder.
 • Kristoffer Persson släcker en eld med riktig brandslang.
 • Markus Hägglund, David Hägglund, Kristoffer Persson, Kasper Johansson och Dennis Lindberg Viking lyssnar intresserat när de får instruktioner av brandmännen Mattias Andersson och Mats Nygren.
 • David Hägglund provar en gasmask. Han andas i den och kan ge oss ett rungande hej bakom masken.
 • BAAAAAAAAAAAHHHHH
 • Plötsligt går ett riktigt larm. Kasper Johansson och Dennis Lindberg Viking backar och ser häpna på när brandmännen kommer springande och hoppar i sina uniformer.
 • Barnen måste backa för de riktiga brandmännen som rusar till bilarna. En spännande avslutning på ett spännande besök hos räddningtjänsten.

Plötsligt går ett riktigt larm. Barnen backar och ser häpna på när brandmännen kommer springande och hoppar i sina uniformer. En är nästan naken, och killarna fnittrar till. Ett par minuter senare kör bilarna iväg med tjutande sirener, och barnen fick en verklig höjdaravslutning på sin dag hos räddningstjänsten i Timrå.

Annons
Jag fick den här idén genom en artikel i vår branschtidning, där räddningstjänsten i Kristianstad gjorde något liknande. Så jag pratade med chefen och fick okej, berättar Mats Nygren, brandman och initiativtagare till det studiebesök som patienter på barnkliniken i Sundsvall fick göra hos räddningstjänsten i Timrå.
Tanken är att det hela ska upprepas, i snitt var tredje månad. Igår var det premiär, och Mats kom med en av räddningstjänstens röda bilar och hämtade upp barnen utanför sjukhuset.
Barnen, som igår var fem stycken, vårdas eller har av olika avdelningar vårdats på barnkliniken. Barnen får under vårdtiden gå i lekterapi.
Vi brukar säga att läkarna vårdar det sjuka, medan vi vårdar det friska hos barnen, säger Maria Henning Mäki som är lekteraput på sjukhuset. Det är viktigt för barnen och hela deras familjer att allt inte bara handlar om sjukdom och smärta, utan att de får fortsätta vara barn.
Och det var inte bara barn med på gårdagens utflykt till brandstationen. Ett par pappor och själva chefen över barnkliniken, Björn Stjernstedt, följde också med, och provade att släcka bränder med riktig brandslang.
Men brand är inte på lek, och barnen fick först en lektion i brandvett. De flesta hade många idéer om hur man ska bete sig vid en brand, och också en hel del tips på vad räddningstjänsten kan hjälpa till med förutom bränder.
Dom fick fika serverat av brandmannen Mattias Andersson, som också körde brandbil och visade rökdykningsutrustningen. De som ville fick prova att andas i den.
Mest spännande var nog att släcka eld. Men för att släcka eld med brandslang är det viktigt med rätt utrustning - så de fem grabbarna fick först ta på brandmansuniformer, specialbeställda för det här ändamålet. De fick veta att en riktig brandman bara har nittio sekunder på sig från att larmet går till dess bilen börjar rulla, men det tog längre tid än så för de små nybörjarna att få på sig sina.
Kristoffer som var lite äldre och större fick låna en uniform.
Vilka tunga byxor. Och skitiga!
Sedan bar det av ut. Där tände Mats en brasa, om och om igen, och alla som ville fick släcka med brandslangen, utdragen ur en riktig brandbil som kom rullande med tjutande sirener.
Premiären föll väl ut, både barn och brandmän var nöjda.
Det här är verkligen jättekul, sa Mattias Andersson. Det är inte jobbigt alls för oss, men gör så mycket för barnen. Målet är att de ska få lite ljus och känna sig glada, och så har det också blivit.

Mer läsning

Annons