Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BildspecialDånet av Lyckan

/

Lyckan blev 109 år. Grävskopan skrapade sig i går igenom de massiva tegelväggarna. Underminerade de välformade fasaderna. Och i ett domedagsdån rasade Lyckans övre delar till marken och krossades.

Annons
Fastighetsrivning har ett högt underhållningsvärde. Trots att arbetet startade på förmiddagen var publiktillströmningen stor, många var försedda med kameror och förevigade raserandet.
Det var egentligen bara grävmaskinisten Stig Vesterlund som inte var så exalterad. Inte heller tyckte han att det var hemskt att riva byggnaden som uppfördes 1896.
Det är bra, det skapar ju nya jobb när den ska byggas upp igen.
I sista minuten räddade Sören Karlsson de sista takutsmyckningarna genom att peta ned de förgyllda stålknopparna på taket.
Sedan klättrade Stig Vesterlund upp i den gallerförsedda grävmaskinshytten och skådespelet Mannen och Maskinen mot Murarna startade. Och en kort stund senare var det dånet och dammdimmorna som behärskade luftrummet.
Huset försvann bit för bit. Ett hus som bebotts av Hagge Geigert när han var ombudsman för folkpartiet, partiet hade också lokaler i byggnaden. Liksom Gösta Leval som bodde, drev damekipering och skrädderi i huset. Men det är längesedan. De senaste hyresgästerna försvann efter branden.
En del av innanmätet har bevarats. De fina gjutjärnstrappräckena hamnade i Göteborg. Marmortrapporna i Härnösand. Sex kakelugnar ståtar på nya platser i Sundsvall. Men fortfarande finns det chans för nostalgiker att komma över kuriosa från Lyckan, höga dörrar och fönster finns kvar hos rivningsfirman.

Mer läsning

Annons