Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: De demonstrerar för sina kamrater:"Låt dom stanna!"

/
  • Idag demonstrade elever från Nackstaskolan på Stora Torget mot avvisningsbesluten familjen Hadzic och Mohammad.

Fem år kan vara halva livet. Familjen Hadziks fyra barn har levt här så länge. Mohammad Attarbashi har varit här sedan 2001. Nu hotar Sverige med avvisning och därför demonstrerade många av deras kompisar i dag. Några grät.

Annons
Jag skulle bara vilja att alla tänkte efter en minut på hur det är att leva i asyl. Alla vill vara med sin familj och alla som har kommit hit utan familj har gjort det för att de har problem, säger Abbas Kassim, Timrå.
Han säger att han 17 år. Migrationsverket påstår att han är 20. Nu hotas han av avvisning till Afghanistan.
Han är kompis med Mohammad Attarbashi, 19 år, som just nu sitter inlåst i Migrationsverkets lokaler i Gävle med ett avvisningshot hängande över sig.
Varför får inte Mohammad stanna. Iran vill ju inte ta emot honom, fortsätter han.
För familjen Hadzics fyra barn är läget ett annat. Tidigare i veckan meddelade migrationsminister Barbro Holmberg att Migrationsverket ska få rätt att på nytt pröva om det finns hinder för verkställande av tidigare beslut.

Riskerar att avvisas
Ändå löper nu barnens mamma risk för avvisning sedan hon omhändertagits av polisen, som är skyldig att transportera henne till Bosnien så snart som möjligt.
Av rädsla för att gå samma möte till ödes håller sig därför två av barnen gömda, enligt uppgift till ST.
De hoppas på en ny chans i och med att ändringen i utlänningslagen träder i kraft om cirka en månad.
Demonstranterna vid Stora Torget i Sundsvall hoppades på samma sak. De flesta av dem är elever på Nackstaskolan, där de äldsta flickorna, Dzenita och Merima, har går.
De hade egentligen friluftsdag i dag, men vi lät dem välja om de ville vara ute vid Sidsjön eller vara med här. Vi tyckte att det här var viktigare, säger Maria Andersson, lärare på Nackstaskolan.

Mer läsning

Annons