Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare kläder – dyrare mat

Billigare kläder, bensin och el. Dyrare livsmedel, tidningar och kollektivtrafik. Det är några av effekterna om förslaget om enhetlig moms går igenom.

Annons
I dag finns tre olika nivåer på momsen i Sverige. Nu föreslår en statlig utredning att allt ska få samma momssats.
Förslaget har varit på remiss under hösten.
Kritiken från kulturlivets organisationer har varit massiv. Förslaget skulle bland annat innebära att bokmomsen, som sänktes härom året för att bredda och öka läsandet, höjs igen.
Idrottsrörelsen är också orolig. Utan ekonomisk kompensation kan det få förödande konsekvenser, varnar man. Framför allt är det dyrare resor och logi som leder till kostnadsökningar.
Risken är att föreningar måste höja medlems- och träningsavgifter. Det slår hårt mot de ekonomiskt svagaste familjerna, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson.
Konsumentverket tycker däremot att förslaget generellt är bra, men påpekar att man måste utreda hur det slår. En farhåga är att de som tjänar bra gynnas på låginkomsttagarnas bekostnad.
Orsakerna till att utredningen föreslår enhetlig moms är att man vill slippa gränsdragningstvister om vilken moms en viss vara ska ha. En annan orsak är EU-anpassning, och en tredje handlar om enklare hantering för såväl företag som myndigheter.
Förslaget om enhetlig moms är en del av en större utredning, som ska vara klar nästa höst.

Fakta/Enhetlig momssats
De flesta varor har i dag en moms på 25 procent, men på bland annat livsmedel betalas 12 procents moms, och på mycket inom kultursektorn är skatten reducerad till 6 procent.Nu föreslår en statlig utredning att allt ska få samma moms, 21,7 procent.
Några av de produkter som får sänkt moms:
Bilar, bostadsbyggande, vitvaror, kläder, husgerådsartiklar, bensin, datorer, icke receptbelagda läkemedel, möbler, bredband, kabel-TV, leksaker, telefonavgifter, el, blöjor, hygienartiklar.
Några av de produkter som får höjd moms:
Livsmedel, rumsuthyrning i hotell och uthyrning av campingplatser, liftkort, böcker, tidningar, tidskrifter, kollektivtrafik, konserter, bio, teater, kommersiella gym, idrottsevenemang.

Mer läsning

Annons