Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birsta slår ut Stenstan

/
  • Birsta väntas växa så det knakar framöver, det sker på bekostnad av annan handel i Sundsvallstrakten.
  • Shoppingen i Stenstan väntas minska när handeln i Birsta byggs ut framöver. En utredning föreslår flera åtgärder för att lindra effekterna.

Shoppingen i Stenstan minskar kraftigt när Birsta byggs ut de närmaste åren. Det visar en färsk utredning som kommunen beställt. Resultatet visar även att ett par befintliga matvaruhus i Sundsvall och Timrå riskerar att försvinna.

Annons
Trycket har varit hårt mot kommunledningen i Sundsvall att analysera effekterna av den planerade storsatsningen på handel i Birsta.
Nu har konsultfirman Nordplan gjort en utredning där det granskas vad som händer om området byggs ut som det är tänkt - till en yta av 140 000 kvadratmeter mellan 2006 och 2015.
Redan planeras två jättesatsningar inom dagligvaruhandeln, ICA-Maxi och Konsum vill bygga två större komplex. Utöver det har ett antal andra kedjor visat intresse för att etablera sig i området.
Nordplans utredare konstaterar att utbyggnaden i Birsta får stora konsekvenser för resten av handelsnäringen i regionen. Nergången märks inte de närmaste tre åren, utan startar först vid 2008.
Som exempel nämns att shoppingen i Stenstan lär gå ner ordentligt: 14 procent 2008 och tio procent år 2010. Utredningen var uppe för behandling i stadsbyggnadsnämnden i går.
Nu när man bygger ut Världshuset i Lyckan kunde man ju tro att siffrorna skulle visa på en ökning. Men så är det ju inte. Jag är rädd för shoppingens framtid i Sundsvall, säger Ingrid Möller, miljöpartist i nämnden.
Utredarna hos Nordplan presenterar fem olika åtgärder för att dämpa de negativa effekterna för handeln i centrum:
1. Skapa ett större utbud av shopping och restauranger i Stenstaden. Mycket är på gång i kvarteret Lyckan och mitt emot Världshuset, men det finns ytterligare satsningar att göra.
2. Bättre kommunikation mellan galleriorna.
3. Längre öppettider på lördagar eller söndagar.
4. Skapa minst 200 nya parkeringsplatser i centrum.
5. Fler bostäder i centrum.
Utredningen konstaterar att utvecklingen för de mellanstora matvaruaffärerna i Sundsvall ser ut att gå en än bistrare framtid till mötes. Försäljningen beräknas tätorten gå ner med 20 procent 2008 och 19 procent 2010 och 16 procent 2015.
Man ska inte dra så stora slutsatser av de här siffrorna. Det har visat sig att centrum till stor del klarar av balansgången gentemot Birsta. Jag tror det blir så även i fortsättningen, säger K Lennart Andersson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Dessutom tror Nordplan att följden kan bli att en eller två större dagligvarubutiker görs om eller försvinner helt i närområdet. Det beror på att trycket väntas bli för hårt från det nya handelsområdet.
Jag tror inte man ska satsa så mycket på mat i Birsta. För stora enheter slår ut mindre enheter. Man kan inte gå och handla mat i en timme när man handlat något annat, säger Ingrid Möller.
Utbyggnaden i Birsta väntas höja omsättningen i området med närmare 400 miljoner kronor om året. 2015 beräknas handeln där sälja för en miljard kronor årligen.

Mer läsning

Annons