Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birsta slukar en av landets bästa åkermarker

Förändringens vind blåser när familjen Larssons jordbruk i Birsta Sundsvall får ge vika när köpcentrumet växer öster om motorvägen. För fyra år sedan tog Sundsvalls kommun detaljplanen som sa att området skulle få vara kvar som ett andningshål. Nu är budskapet det motsatta — Vad kan vi göra,de som äger marken vill exploatera, säger Lars Erik Larsson.

Annons
Den bördiga marken där radiomasterna tidigare stod är bara delvis deras. 11 hektar äger familjen och resten av de 40 hektaren, som ägs av byggbolaget Peab, brukar de på korttidsarende som räcker till oktober i år.
Med stolthet i rösten berättar Lars Erik Larsson om hur stora skördarna av korn är. Marken är enligt honom lika bra som i Västergötland och avkastningen om 4 000 kilo korn per hektar är i samma storlek trots de sämre väderleksbetingelserna här.
Marken är bland de bästa i landet, hävdar Lars Erik Larsson.
Gården har varit i familjen ägo i 100 år. Det var hans farfar som köpte den. Då hade han sålt den egna gården för att emigrera till Amerika. Men när farmor ångrade sig och ville stanna hemma blev till att köpa nytt.
Förändringarna började redan 1948 när dåvarande televerket köpte marken för att bygga radiomasterna som nu är rivna. Nästa steg blev när Ikea byggdes 1966 och nu ser det snart ut som om asfalt och butiker kommer att sluka hela gården.
Till hösten blir den gamla detaljplanen historia då en ny antas som med stor säkerhet kommer medge att området får exploateras. Redan nu naggas jordbruket i kanten när den nya avfarter byggs från motorvägen.
Den kommer att sluta tio meter från ladugårdsknuten, berättar Ida Larsson.
Framtidstro har just nu bytts mot ovisshet. Jordbruket där ladugården är full med 30 mjölkkor och ungdjur drivs sedan två år av Lars Erik Larsson och barnen Ida och Fredrik.
Vi trodde att vi skulle kunna leva på det här, säger Ida och Stefan.
Beskedet om detaljplanen år 2000 var orsaken till att dottern Ida som nu är 20 år gick den treåriga utbildningen på lantbruksskolan i Nordvik. Även hennes kille Jörgen Byström har gått en tioveckors kurs för att kunna hjälpa till.
Vad som sker i framtiden är höjt i dunkel. Förhandlingar om att bli utlösta har pågått under en tid men än har det inte gett något resultat. Det värsta är enligt familjen att inte veta hur framtiden kommer att bli.
Vi kan bara gå här och vänta, säger Ida Larsson
Ett av alternativen är att fortsätta med mjölkkor och bygga nytt på en annan plats. En stor investering som troligen kostar flera miljoner. Något som måste räknas på och tänkas igenom noga med tanke på dagens jordbrukspolitik. En annan är att helt sadla om och utbilda sig till ett annat yrke.
Några beslut går dock inte att fatta förrän storleken på ersättningen är klar. Till dess måste de vardagen fortsätta som tidigare med mjölkning morgon och kväll. Några snabba förändringar kan det enligt familjen inte bli tal om. Att ha mjölkkor kräver långa planeringsperioder. Planerna för årets vårbruk är redan klara.
Trots att det känns motigt just tror de på framtiden. Det gäller bara att få ett avslut för att kunna fatta de viktiga besluten om framtiden.

Mer läsning

Annons