Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birstalänken i farozonen

En ny väg i form av Birstalänken var tänkt att åtgärda flera problem. Men det kan bli flera små lösningar i stället för en stor. Att rusta upp 86:an och flytta vägen genom Laggarberg är några idéer.

Annons
För över två år sedan presenterade Vägverket Region Mitt planer på en helt ny väg mellan Solum och Timmervägen nära Birsta.
Birstalänken skulle lösa flera problem. Bland annat skulle den minska eller ta bort tung trafik genom Johannedal, Laggarberg och Bergsåker. Samtidigt skulle skogsindustrin få kortare transporter.
Men satsningen hänger löst.
Vi försöker hitta en lösning på flera problem, men det ser ut som om vi inte klarar det, säger projektledaren Staffan Gilliusson.
En av huvudorsakerna är ekonomin. Det är inte säkert att pengarna räcker till Birstalänken. Det beror på när, var och hur man bygger vägen.
Dessutom löser länken inte alla problem. Även om väg 86 mellan Kovland och Bergsåker avlastas så skulle vägen ändå vara hårt trafikerad. Den är smal med flera farliga utfarter och närmast obefintligt utrymme för gång- och cykeltrafikanter.
Nu ägnar sig Vägverket Region Mitt åt att vända och vrida på de olika alternativen för att se vilka som kan komma ifråga. Vid ett möte i fredags togs frågan upp.
Vi kom fram till att det behövs mer fakta innan vi kan ta beslut. Vi vågar inte bygga någon Birstalänk i det här läget, säger Staffan Gilliusson.
I stället ska man titta närmare på de olika alternativen för att se hur problemen bäst och billigast får en lösning. En fördjupad förstudie ska vara klar i september.
Det tar tid sånt här, det är inte gjort i en handvändning. Och så länge vi inte har några pengar är det inte bråttom heller, säger Staffan Gilliusson.

Detta är huvudproblemen:
- Trafiksäkerheten och boendemiljön längs väg 86 mellan Kovland och Bergsåker.
- Trafiksäkerheten och boendemiljön längs väg 631 genom Laggarberg.
- Förbindelserna för näringslivets transporter av exempelvis timmer.
- Den dåliga tillgängligheten till Sundsvalls tätort och Birsta för de boende i bland annat Kovland och Indal.

Några tänkbara åtgärder:
- Hastighetssänkning i Laggarberg via exempelvis en avsmalning som inte medger möte och som tvingar förare att sänka farten.
- En rejäl satsning på väg 86 mellan Kovland och Bergsåker med bland annat gång- och cykelbanor där det finns många boende.
- Ombyggnad av korsningen mellan väg 608 och Timmervägen, så att tung trafik från 631:an väljer de vägarna i stället för att åka genom Finsta.
- Utbyggnad av en trafikplats i korsningen mellan väg 631 och E4 så att timmerbilsförare kan ta E4 i stället för Norra Vägen och Johannedalsvägen.
- Omläggning av väg 631 så att den går exempelvis söder om Laggarberg i stället för genom orten.
- Birstalänken, en ny väg mellan väg 631 och väg 627, ungefär från Solum någonstans till Timmervägen i Birsta. Det skulle avlasta såväl 86:an som vägarna genom Laggarberg och Sundsbruk.

Mer läsning

Annons