Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen önskar humanare asylpolitik

Polisintendent Per Olof Ahlström skrev en insändare om flyktingföräldrar som överger sina barn och om kyrkor och andra organisationer som förvärrar situationen för barnen genom att ingjuta falska förhoppningar.
Men biskop Tony Guldbrandzén vill inte vara tyst. Han vill ge hopp och önskar en humanare flyktingpolitik.

Annons
I en insändare, som publicerades i ST den 18 mars, redogör Per Olof Ahlström för sin syn på samhällets olika reaktioner på behandlingen av de ensamma flyktingbarnen.
Han berättar om flyktingföräldrar som lämnar sina barn och håller sig undan i väntan på att samhället ska ändra på regelverket så barnen och kanske även föräldrarna får stanna. Som han ser det ligger ett stort ansvar på föräldrarna som överger sina barn på detta viset och hänvisar till FN:s barnkonvention om barnens rätt till sina föräldrar.
Det han framför allt vänder sig mot är alla manifestationer, namnlistor och demonstrationer som rör barnen.
Han skriver: "Genom det sätt som kyrkan och andra organisationer agerar, ingjuter man falska förhoppningar i barnen, vilket ytterligare förvärrar situationen."
Tony Guldbrandzén, biskop i Svenska kyrkan i Härnösand, ser inget fel i att ingjuta hopp.
Om vi inte protesterar och väcker hopp skulle hela samhället stå stilla, säger han.
Att barnen skulle bli besvikna är inget hållbart argument för att vara tyst, tycker han.
Men vår inställning är inte att väcka falska förhoppningar. Det vi vill är att asylpolitiken blir mer human.
Nu vill han inte anklga handläggare och tjänstemän i den här frågan.
Debatten ska ligga på en politisk nivå och det är regelverket samt myndigheternas kapacitet som ska diskuteras,
Per Olof Ahlström, som är polisintendent och beslutsfattare i verkställighetsärenden är även kritiskt till kyrkans senaste kampanj med namnet "De korsfärsta barnen". Han tycker att det är makabert.
Jag kan hålla med om att det är ett makabert uttryck. Ändå visar det allvaret och tyngden i flyktingpolitiken. För vad gör den med oss människor på sikt? Om 20 år kanske vi talar om vår tids flyktingpolitik som vi nu talar om Baltutlämningen.
När det gäller flyktingföräldrarna tycker han inte att de överger sina barn och att det är ett brott mot FN:s barnkonvention.
Det är samhället som tvingar föräldrarna att hålla sig undan från barnen och det är samhället som skickar i väg barnen utan sina föräldrar och det är ett brott mot FN:s barnkonvention, säger han.

Mer läsning

Annons