Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen vill välsigna homosexuella

I går vid 21-tiden hade sammanlagt 584 skrivit på listan mot välsignelse, 20 av dem från Härnösands stift. – Jag har lite sorg i hjärtat över uppropet, säger biskop Tony Guldbrandzén.

Annons
Tony Guldbrandzén påpekar att präster är själavårdare som möter människor i olika situationer. Biskopen tycker att uppropet blir en markering mot homosexuella, som inte kommer att uppsöka prästerna för själavård.
Men så väldigt upprörd är han inte.
Om du tittar på vårt stift så var det 14 15 av prästerna som skrivit på lördag kväll. Sju åtta är pensionärer eller anställda i en annan organisation. Det betyder att sju åtta som skrivit på är i tjänst, av 200. Det är inte så rasande många. Jag trodde att det skulle vara fler.
Ärkebiskopen meddelade under lördagen att det är biskoparnas sak att gå vidare med listan och samtala med dem som skrivit under. Hur det ska gå till i Härnösands stift är ännu inte klart.
Jag har inte tänkt igenom detta. Jag har varit ledig under allhelgonahelgen och förbereder kommande veckans uppdrag. Jag tror att vi kommer att diskutera frågan på biskopsmötet i nästa vecka, säger Tony Guldbrandzén.
Men själva sakfrågan har han haft gott om tid att fundera igenom.
Inofficiellt har vi välsignat partnerskap i tio år, så det är egentligen inget nytt.
Det nya är att kyrkomötet antagit en ceremoni för välsignelsen och att den skrivs in i kyrkoordningen.
Det är en 40-årig diskussion och det är inget tvång för att välsigna dem som ingått partnerskap.
Själv skulle biskopen välsigna homosexuella som ingått partnerskap, om han fick frågan. Att andra tolkar Bibelns budskap så annorlunda har han respekt för.
Det är en svår fråga om det här fått rimliga proportioner. Jag förstår den bibelsyn de har, men tycker att de tänker fel, säger Tony Guldbrandzén.

Mer läsning

Annons