Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkar och vitsippor för 23 miljoner

/

700 björkar och 16 000 vitsippor ska planteras, mängder med kantsten ska läggas och en bevattningsanläggning värd sju miljoner ska installeras.
Trafikverket lägger 23 miljoner kronor på utsmyckningar vid norra och södra sidan om Sundsvallsbron.
– Det kommer att bli jättefint när det är klart, säger Björn Sjölund, byggledare på Trafikverket.

Annons

Nu börjar Trafikverkets arbete med finplanteringar på norra och södra sidan om Sundsvallsbron. Ett arbete som på ett eller annat sätt kommer att påverka trafiken under hela sommaren.

– Det kommer att vara mycket störningar, men vi kommer inte att stänga någon väg. Det kan röra sig om vissa körfält och hastigheten kommer också att sänkas. Men det gör vi för att skydda vår personal, säger Björn Sjölund och tillägger:

– Men under hela arbetet med E4 Sundsvall har det fungerat bra och bilisterna har visat hänsyn.

Det är ett stort arbete som nu precis har startat.

Totalt kommer 700 björkar att planteras i de två områdena. Dessa björkar har sedan 2011 fått växa till sig på Tönnersjö plantskola i Halmstad och kommer att fraktas med lastbil i omgångar under sommaren för att planteras.

– Det går inte så många träd på bilarna eftersom de är rätt stora så det kommer att komma många bilar, säger Sjölund.

Finns det någon risk att plantera dem här?

– Det finns det alltid. Vi har fem års garanti från vår leverantör och har dessutom köpt ett antal träd i reserv.

För att träden ska klara sig specialbyggs en bevattningsanläggning, en helt automatisk utrustning som vattnar träden vid behov.

– Den kommer vi att behöva under de första fem åren. Vi kan även ge träden gödsel via slangen så det handlar om en rätt avancerad utrustning, säger Björn Sjölund.

Men inte bara träden kommer att ge de kala ytorna färg och liv. Omkring 16 000 vitsippor kommer också att planteras och sedan ska det sås gräs.

– Det handlar inte om en gräsmatta utan mer om en friväxande ängsmark. Själva området har ett ganska magert jordlager för att passa den här grässorten. Det blir en betydligt enklare skötsel då, säger Sjölund.

Hur lång tid kommer det att ta för området att växa till sig?

– Det dröjer några år, men sedan kommer det att bli otroligt vackert. Det har vi sett på olika 3D-skisser över området.

Arbetet kommer att pågå under hela sommaren och färdigställas i oktober. Totalt kostar det 23 miljoner kronor att genomföra ansiktslyftet för området.

Mer läsning