Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn skrämde kvigorna

En björn innanför stängslet gjorde att ett 50-tal kvigor på flykten.
— Vi gör allt för att hitta dem innan de blir vilda, berättar bonden Bertil Håkansson.

Annons
Den här gången gick det dock bra och Bertil Håkansson tror att alla djur åter är innanför stängslet. Säker är han inte då betesmarkerna för djuren omfattar 50 hektar och alla djur inte är ännu inte inräknade.
Personal från rovdjursgruppen konstaterade på plats på torsdagsmorgonen att det troligen var en björn som skrämt djuren den här gången.
För Bertil Håkansson och hans familj betydde gårdagens händelsen åter en massa extra arbete för att leta efter djuren. Den här gången hade han tur då den grupp som var på rymmenlängst leddes av en kviga som bar skälla vilket gjorde att de var lättare att spåra.
Bertil Håkansson tillhör de större lantbrukarna i länet. Totalt har han cirka 300 nötkreratur och brukar 180 hektar i dalgången vid Liden. Av dess är 40 hektar bete som omgärdas av fyra mil stängsel.
För familjen är händelsen bara en i raden av liknande. I år är det tredje gången som kvigorna blivit skrämda att ta till flykten genom stängslet av rovdjur.
Jag skulle vilja ha som i Jämtland med halsband med transponder på djuren för då är de lätta att hitta, säger Bertil Håkansson.
Till våren har länsstyrelsen lovat honom att de ska träffas för att diskutera ett eventuellt viltstängsel runt markerna där har sina djur.

Mer läsning

Annons