Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn stoppar skolans orientering i Njurunda

/
  • –Nu får barnen inte gå upp i skogen längre, säger Essviksskolans rektor Ingegerd Larsson.
  • Mors lilla Olle i skogen gick. Men inte på Essviksskolan för där har en björn siktats bara 200 meter upp i skogen ovanför skolan.
  • Under tisdagens jaktmöte i Kvissleby folkets hus satt det ett par affischer föreställande en björn på väggen. –Vi hade dem för att visa vad träffområdena på en björn är, säger Stefan Eriksson.
  • Gustav Hägglund och Martin Lindberg leker på skolgården i stället för i skogen där björnen finns.
  • Kaj Häggblom och Stefan Eriksson diskuterar om hur björnläget i Njurundaområdet ska hanteras.
  • Martin Lindberg och Gustav Hägglund leker i skogsbrynet, längre upp i skogen än så får inte barnen gå.

Tvåhundrameter från Essviksskolan har en björn varit synlig. Nu får barnen inte gå upp i skogen längre. – Vi har ställt in orienteringsträningen den här vecken, säger rektor Ingegerd Larsson.

Annons
På grund av flera björnobservationer i Njurundatrakten så ställer nu flera skolor in orienteringar i området. Det faktum att observationerna av björn ökat i området ställer Stefan Eriksson, ordförande i Sundsvalls jaktvårdskrets, utom allt tvivel.
Förr om åren var det en eller två observationer om året men nu är det rapporter om björn stup i kvarten och det är helt klart inte samma björn, säger han.
På Nivrena- och Essviksskolan har man tagit varningarna på allvar och ställer in orienteringsträningen i området. På Essviksskolan har Ingegerd Larsson efter kontakt med bland annat länsstyrelsen bestämt att ställa in träningen i skogen på grund av björnvarningarna.
Från flera håll har vi hört att det varit björn synlig i området så nu går vi inte upp i skogen, säger hon.
Enligt Kaj Häggblom, lärare på Nivrenaskolan togs beslutet om att ställa in orienteringsträningen där i samråd med skolledningen. Träningen sker i skogarna omkring Essvik, området är en halvö och det gör att omständigheterna blir lite annorlunda.
Det finns ingen reträttväg för björnen där och därför är det lite speciellt, säger Kaj Häggblom.
I Västernorrland får man skjuta en björn till innan kvoten är fylld. Men enligt Stefan Eriksson är det inte alltid så lätt att skjuta en björn.
Det är många frågetecken innan man trycker av, säger han.
Något som han delvis anser beror på alla de restriktioner som gäller vid björnjakt. Därför tror han också att det i framtiden kommer att bli mycket björn i området. Nu är det enligt Stefan Eriksson tämligen säkert att det finns fyra björnar i området. Några av dem finns söder om Njurundabommen.
I Skedlo finns det en björnhona med två ungar, säger han.
I helgen ska en grupp ur Njurunda jaktvårdsförening ut på Essvikshalvön för att kontrollera vad som rör sig där ute. Och indikationerna på björn är många. Vid skjutbanan på Solrosvägen har man hittat björnspillninig och under årets älgjakt har flera jaktlag inte skjutit någon älg. Stefan Eriksson menar att anledningen till det är att det finns björn i området. Enligt honom så avviker älgen de första åren som björn visar sig i trakten.
I och med att det blir en nyhet i skogen försvinner älgen därifrån, säger han.

Mer läsning

Annons