Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnjakten har börjat

Nu har den börjat . Skyddsjakten på björn. Totalt får 121 björnar fällas i Sverige - varav nio i Västernorrland.

Annons
Björnstammen i Sverige växer.
1996 beräknade Skandinaviska björnprojektet att det fanns mellan 800 och 1 300 björnar i Sverige.
I maj 2004 gjorde man om proceduren och då skulle det finnas 1 635 2 849 björnar. Och länsstyrelsen i Västernorrland har tillsammans med björnprojektet och Jägareförbundet Mitt Norrland genomfört en spillningsinventering som visar att det finns runt 160 björnar i länet, varav 59 procent är hanar.
I snitt betyder det en årlig tillväxt på 5,5 procent för rikets björnar.
För Västernorrlands del är tillväxten mer ökande och grannlänet Gävleborg intar en särställning där tillväxten ligger på 13 procent.
Eftersom björnstammen växer har tilldelningskvoten också ökat. I fjol fick man skjuta 101 björnar i Sverige. I år ska 121 fällas.
Men det handlar fortfarande om skyddsjakt, eftersom björnen är fridlyst. Men Naturvårdsverket anser att det är nödvändigt att kontrollera stammens tillväxt för att begränsa de skador som björnar orsakar. Dessutom finns det alltid en möjlighet att bevilja skyddsjakt på enskilda djur som orsakar allvarliga skador eller olägenheter.
Själva jakten är mycket strikt reglerad.
Årsungar och honor med ungar får inte skjutas, och man får inte använda åtel. Skottplatsen måste markeras och varje fälld björn måste rapporteras till polisen. Jägaren måste hålla sig uppdaterad på hur många björnar som återstår att skjuta. En besiktningsman ska kontrollera den fällda björnen. Olika mått ska tas och prover ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt. Varje fälld björn ska registreras och märkas. Ska delar av björnen säljas krävs det intyg från Jordbruksverket.

Mer läsning

Annons