Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåst på pengarna för träningskortet

/
  • Alexandra Leyton har flyttat till Stockholm för att göra militärtjänsten. Men träningskortet måste hon betala ändå. Hon missade att säga upp det i tid.

20-åriga Alexandra Leyton skrev på ett ett-årigt avtal med Träningsverket. Men hon glömde att läsa det finstilta i texten. Nu blir hon tvungen att betala för ett år till. Den automatiska förlängningen av träningsavtalen kan bli en dyr historia för många. En flyttning från orten är till exempel inte ett giltigt skäl att få häva avtalet.

Annons
Jag blir så arg. Jag gör militärtjänsten och tjänar 2390 kronor i månaden. Mer än tio procent av min inkomst går till att betala ett träningskort som jag inte kan använda, säger hon.
Under hösten för ett år sedan hade hon en tillfällig anställning på ett företag i Sundsvall. Genom jobbet erbjöds hon att teckna ett årsavtal med Träningsverket till starkt reducerat pris.
Då fick jag veta att avtalet skulle sägas upp muntligt. Ingenting annat.
Under sommaren bestämde sig Alexandra för att göra militärtjänsten. Hon visste att avtalet med Träningsverket gick ut i oktober och ringde cirka fjorton dagar innan. Men då var det för sent. Avtalet förlängs automatiskt om det inte sägs upp minst 30 dagar innan det går ut.
Alexandra försökte att diskutera med Träningsverket och fick veta att ingått avtal ska gälla. Alltså måste hon betala för ett träningskort i ett år till.
Sundsvalls Tidning har varit i kontakt med flera ungdomar som skrivit avtal med Träningsverket utan att de fått information om den automatiska förlängningen. I samtliga fall har ungdomarna inte kunnat bryta avtalen trots att de flyttat från orten och saknar inkomst.
I mars 2005 fick Träningsverket nya ägare. Alexandra tecknade sitt avtal med de förra ägarna men försökte få det hävt med de nya. Men det gick inte trots flera försök.
Dan Persson är ägare till Träningsverket och är den som fattat beslutet om Alexandras avtal.
Vi häver inga avtal på grund av att kunden flyttar, säger Dan Persson. Vi ger istället kunden rätt att överlåta sitt avtal till en annan person.
Vi har tidigare fått rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden efter anmälningar och vi har då föjts deras råd, säger Dan Persson.
Från och med årsskiftet kommer dock Träningsverket att ändra sina avtal. Fortfarande blir det en automatisk förlängning av avtalen om de inte sägs upp. Men avtalen kommer att löpa halvårsvis så att alla kunder bara har två datum per år att hålla reda på.
Det enda problemet hittills med den automatiska förlängningen av avtalen är att kunden inte håller reda på datumen för att säga upp avtalen, avslutar Dan Persson.

Mer läsning

Annons