Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev lovade praoplats - fick vända i dörren

/
  • 14-årige Marcus Lundström är ledsen att han inte fick vara på Stadium under sin praovecka.–Jag hade sett fram emot det här, säger han.

Det blir ingen prao för 14-årige Marcus Lundström i år. – De sa att man måste ha två dugliga armar om man ska arbeta på Stadium, säger sportintresserade Marcus som bröt nyckelbenet under ett träningspass.

Annons
Sedan några veckor tillbaka har Marcus Lundström från Söråker sett fram emot praoveckan på Stadium i Birsta. I fredags besökte han butiken och berättade att han brutit nyckelbenet på en hockeyträning.
De sa att jag var välkommen ändå och att det skulle bli jättekul, berättar Marcus.
På måndag morgon klev han full av förväntan in på sportaffären.
En anställd kom fram och sa att man måste ha två dugliga armar för att kunna arbeta där. De erbjöd sig att skjutsa mig till skolan eller hem om jag ville det, säger Marcus.
Pappa Per Lundström är upprörd över hur sonen blivit hanterad och anser att man som arbetsgivare inte bara kan skicka hem folk om det finns en överenskommelse.
Det går inte att ordna med en annan plats med så här kort varsel. Nu tvingas han gå hemma i stället, säger Per.
Han tycker att butikschefen hanterat frågan på ett dåligt sätt och att det är tråkigt att sonens första kontakt med arbetslivet ska bli så här.
Det primära med prao är att man ska få se hur det fungerar på en arbetsplats, inte att man ska jobba, säger Per Lundström.
Butikschefen Anna-Maja Nordin är den som fattade beslutet om att låta Marcus Lundström gå hem.
När han var hit i fredags sa vi att en bedömning skulle göras på måndag om han kunde vara kvar. Det måste ha blivit ett missförstånd om han uppfattade något annat.
Vad gick den bedömningen ut på?
Vi ville kolla om han hade ont och om han kunde använda sina armar. Eftersom han sa att han hade ont när han kom bestämde vi att han inte kunde vara kvar.
Varför då?
Det var av ren omtanke. Jag var rädd att han skulle göra sig mer illa om han var kvar, säger Anna-Maja Nordin.
Kunde han inte gå bredvid och se hur det funger på arbetsplatsen?
Det kanske hade gått bra för en dag. Men sedan hade det nog blivit tråkigt.
Butikschefen får medhåll av Stadiums pressansvarige Sussi Calås.
Ja, vi har ett genomarbetat program för våra praktikanter. Målet är att tiden hos oss ska vara lustfylld och meningsfull. Då behöver man två armar, säger hon.
Tar ni emot funktionshindrade personer?
Vi har en anställd som sitter i rullstol i Stockholm och det fungerar jättebra. Men att inte kunna använda armarna försvårar situationen.
Sussi Calås tror vidare att kunderna skulle ha undrat om Marcus var i butiken med sin mitella och menar att en anställd skulle ha blivit sjukskriven med den armen.

Mer läsning

Annons