Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivande kirurger skär i Sundsvall

/
  • Ragnar Ang och Jonas Wallinder i djup koncentration. Efter gårdagens övningar på tarmar väntar träning i titthålsteknik i dag.
  • Efter förmiddagsfikat demonstrerade operationssjuksköterskan Desireé Ström och klinikchefen Leif Israelsson hur man på bästa sätt syr ihop två tarmändar.
  • Maria Nordström instruerar Stina Eklund.
  • Nålar håller gristarmen på plats under arbetet.
  • Elinor Elinor Bexe-Lindskog tar sig an uppgiften att snöra av blodkärl till den del av tarmen som ska skäras bort.

Gristarmar och konstgjorda modeller har ersatt patienter när blivande kirurger ska öva sina färdigheter. För första gången hålls en av kurserna på Sundsvalls sjukhus.

Annons
Elinor Bexe-Lindskog arbetar koncentrerat med att strypa blodtillförseln till ett stycke tarm med hjälp av omsorgsfullt gjorda knutar. Nästa moment är att skära av tarmstycket och sedan koppla ihop ändarna med varandra.
Den första uppgiften, att lirka loss lymfknutorna i tarmkäxet, är redan avklarad.
Men Elinor är inte operationsklädd och det finns inga gröna dukar, operationslampor eller någon steriltvätt. Miljön liknar mer en laborationssal i en gymnasieskola. Tarmen finns inte i en patient, den är urtagen ur en gris och är placerad på en korkplatta.
Egentligen är det otroligt att tänka sig att de här färdigheterna bara fram till för några år sedan övades på levande patienter, säger Leif Israelsson, chef för kirurgkliniken i Sundsvall. Nu har dockor, datorer och avlivade grisar skapat en lite tryggare miljö för både patienter och läkare.
Elinor är en av 16 läkare från hela landet som nyss börjat sin specialistutbildning till kirurg och sökt sig till den obligatoriska kursen som för första gången förlagts till Sundsvalls sjukhus. Kursen är ganska ny i sitt slag och har hittills varit förbehållen några universitetssjukhus.
Därför är det inte utan stolthet som överläkare Yücel Zengiz konstaterar att Svensk kirurgisk förening nu även låter Sundsvall vara med på plan.
Förberedelserna har pågått hela året och nu drillas kirurgadepterna i tre dagar.
Gårdagens övningar gav värdefull träning. Att skära loss lymfknutor är viktigt att kunna, cancer sprids ofta via lymfvägarna. Likaså att kunna sy ihop organ på rätt sätt.
Det är jättebra att få en säker teknik, säger Elinor Bexe-Lindskog.
Hon har redan opererat bort ett antal blindtarmar och fixat bråck på egen hand vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, där hon har sin hemvist.
Elinor tillhör en grupp på omkring 60 personer som sökte till kursen.
Det innebär att vi haft över fyra sökande per plats, vilket är roligt, säger Yücel Zengiz.
En förklaring till att Sundsvall hamnat på utbildningskartan för kirurger är sannolikt att alltmer forskning inom det kirurgiska området görs här.
Mer läsning

Annons