Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodigt elevbråk i två år

/
  • Judith Nelvig är rektor vid Västermalms gymnasium. Hon har jobbat hårt de senaste åren med de båda bråkande eleverna vid skolan.
  • Anders Edström medger att skolan misslyckats i ärendet med de två pojkarna.
  • Enhetschefen Anders Edström säger sig inte ha varit med om något liknande under sin långa karriär som skolledare. Flera gånger har han själv haft kontakt med de båda pojkarna.

Vid flera tillfällen har de båda eleverna på Västermalms gymnasium pucklat på varandra. Och trots insatser från kuratorer, skolledning och lärare har inte situationen blivit bättre.
– I efterhand är det bara konstatera att vi reagerat för sent, säger enhetschefen Anders Edström.

Annons
De båda pojkarna började sin utbildning för två år sedan. Från början märktes inget särskilt. Men ju längre tiden gick började de gnabbas, senare förvandlades småbråken i trakasserier och hot.
I februari förra året tryckte den ene pojken upp sin klasskompis mot en vägg i en av skolans korridorer. Han slog honom i ansiktet, knäade honom i mage och bröst samt knuffade honom flera gånger.
Klasskompisen började blöda i huvudet och fick ett jack i underläppen. Händelsen polisanmäldes och förra sommaren dömdes pojken för misshandel och fick betala dagsböter och skadestånd.
Den efterföljande höstterminen fick de båda gå i olika klasser. Tiden gick och de båda stötte inte på varandra så ofta. Men så fick pojkarnas nye rektor, Judith Nelvig, reda på att de hamnat i slagsmål igen. Den här gången på en klassfest.
Då drog vi i gång hela batteriet med mobbningplaner, kontakter med kuratorer och samtal med föräldrar. Jag ordnade även träffar med pojkarna en gång i månaden. Då blev det återigen lugnt en period, säger Judith Nelvig.
Men så brast det igen. De båda stötte på varandra i en av skolans trappuppgångar, som upplevdes vara för trång, och började knuffas. Återigen kopplades skolledningen in.
Jag har pratat med dem båda flera gånger själv. Vi har ju sagt åt dem att de aldrig behöver vara kompisar, men de måste ju kunna samexistera här på skolan, säger Anders Edström.
Efter trapphändelsen var det lugnt ytterligare någon månad. Då hamnade de båda på samma buss från Navet till Västermalm. När de klev av i höjd med Big Boy hamnade de återigen i bråk.
En av pojkarna slogs blodig, den här gången den som tidigare blivit dömd, och saken polisanmäldes av båda pojkarna. Polisen startade en utredning. Idag är pojkarna 17 respektive 18 år gamla.
Efter den misshandeln har skolan återigen agerat. Diskussion har förts om att använda möjligheten att förhäva eleverna från utbildningen. Men den åtgärden har bedömts vara för extraordinär.
En annan möjlighet är att avstänga eleverna från skolan. Men eftersom resultatet då oftast blir att frågan kommer tillbaka till skolan från barn- och utbildningsnämnden har man valt att jobba vidare själva.
Det är lika bra att försöka lösa det här i stället för att dra i gång en så stor apparat som en avstängning innebär. Det här är reko killar i botten. Vi vill inte sätta käppar i hjulet för dem för resten av livet, säger Anders Edström.
Han har jobbat drygt 30 år i skolan och aldrig varit med om något liknande.
Nu har ärendet skickats till Sundsvalls nya skoldirektör, Christin Strömberg, som i sin tur fattat beslut om att de båda ska få medling hos brottsofferjouren.
Vi vill ju att de båda ska tala ut någon gång och gå vidare efter det här. Det finns ju ett liv efter skolgången också, och då kan man inte bete sig hur som helst, säger Anders Edström.

Mer läsning

Annons