Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomsterfröknarna på Kvissleby

Det tog lite tid innan de kunde bestämma sig. Men i oktober förra året blev 26-åriga Maria Ottosson och 33-åriga Jeanette Elmén egenföretagare när de tog över blomsterhandeln på Kvissleby. Det ångrar de inte.
— Allt är bara roligt. Fast visst är det mycket arbete, säger Maria Ottosson.

Annons
Egentligen tänkte Maria Ottosson bli bagare när hon gick på gymnasiet. Men efteråt blev det den ettåriga floristutbildningen på Nordviksskolan. Sen praktik på blomsterhandeln på Kvissleby.
Där möttes Maria och Jeanette Elmén som hade varit anställd i företaget i tretton år, ända sen hon slutade gymnasiet och med kompletterande en floristutbildning. Några år senare fick de frågan om de ville ta över företaget.
Jag tvekade. Hade aldrig tänkt på att jag skulle bli egenföretagare, säger Jeanette Elmén.
Ett år senare hade de bestämt sig och Maria Ottosson hade gått en starta-egetkurs. I slutet av september förra året stängde de affären några dagar. Med anhörigas och vänners hjälp rev de ut all inredning. Målade och snickrade.
Den första oktober öppnade de affären igen. Med lokalerna ommålade i ljusa färger och gott om plats för att blommorna ska komma till sin rätt. Gott om plats är det också numera för barnvagnar och rullatorer.
Steget till att bli egenföretagare var mindre än jag väntat mig. Allting fungerar som tidigare. Skillnaden är att nu har vi kontrollen över allt från budget till planering och inköp. Och det är jätteroligt, säger Maria Ottosson.
De ser många fördelar i att de är två som driver företaget. Två som delar på allt från arbetstider till att åka på mässor för att inhämta nya idéer. Det behövs i en bransch som är i ständig omvandling.
När Jeanette började jobba i affären var det blommorna som var huvudsaken. Människor köpte en pelargon i en kruka och var nöjda. Idag handlar det mera om arrangemang i allt från buketter till bordsuppsättningar.
Nu är dekorationerna och helheten viktig. Färger, stenar och korgar. Vackra krukor att ställa blommorna i eller personliga presenter, säger Jeanette Elmén.
Under våren planerar de för en bröllopsvecka i samarbete med andra njurundaföretagare. Brudkänningar med blomsteruppsättningar, smycken och frisyrer och en temakväll.
Pysselkvällar planeras också. Den senaste var före jul där intresserade fick hjälp bland annat med att binda kransar och göra egna julgrupper. Så idéer saknas inte. Men det gäller att hänga med i utvecklingen.

Mer läsning

Annons