Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomsterhandlare åtalas för ekobrott

Blomsterhandlaren Jörgen \"Skåningen\" Andersson åtalades i går och riskerar näringsförbud. Åklagaren påstår att han systematiskt fifflat med böckerna, mörkat löner och intäkter, och på så sätt försökt smita undan 760 000 kronor i skatt. — Det är helt fel, vi har blivit hårt och orättvist behandlade, säger Andersson.

Annons
Det var vid midsommartid för två år sedan som skattebrottsenheten och Sundsvallspolisen slog till mot den välkända blomsterbutiken \"Skåningen\". Den har legat i prånget mellan Blå Kiosken och Sveateatern på Esplanaden i 16 år.
All bokföring, en dator och cirka 600 000 kronor togs i belag. Tillslaget hade föregåtts av spaning, sedan skattemyndigheten fått ett anonymt tips om att det förekom omfattande svartjobb på företaget. Myndigheterna noterade i smyg vilka som jobbade vid 79 olika tillfällen under våren 2003.
Sedan dess har skatterevisorerna gått igenom materialet, och funnit att bokföringen mellan 2001 och sommaren 2003 var i sådant skick att den inte duger som underlag för skatteuppbörd. De har också räknat sig fram till att flertalet anställda fått svarta löner. Säkerhetspolisens IT-experter har återskapat ett dokument ur datorn som påstås visa hur mycket de anställda egentligen jobbade. Jörgen Andersson anklagas för att i bokföringen minskat rörelsens resultat från 1,6 miljoner till 170 000 kronor för de aktuella åren. En manöver som kunnat lura staten på 760 000 kronor.
Kammaråklagare Christina Brohlin anser att han därför gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Skattemyndigheten har upptaxerat honom kraftigt, men ärendet väntar på avgörande i länsrätten.
Jörgen Andersson förnekar brott.
Vi anser att allt är fel, säger han.
Och då menar han påståenden om svart arbetskraft och fiffel i böckerna. Han vänder sig med kraft mot skattemyndighetens skönsmässiga upptaxering, som han anser inte tar hänsyn till andra intäkter som familjen haft. Han har mått mycket dåligt under tiden som misstänkt och upptaxerad. Att driva skattemålet har tärt på krafterna.
Problemet är att de har beslagtagit alla pengarna, så jag har inte haft råd med någon advokat. Jag har hamnat i en mycket svårt sits tack vare det här, säger han.
Länsrätten och tingsrätten har nu \"Skåningens\" framtid i sin hand. De beslagtagna pengarna kan tillfalla staten, och om tingsrätten dömer honom för ekobrott yrkar åklagaren att han omedelbart ska beläggas med näringsförbud.
Men vi kommer att göra allt för att kunna fortsätta med blomsterhandeln. Det här är ju det enda jag kan, säger Jörgen Andersson.

Mer läsning

Annons