Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boktips för både proffs nybörjare

/
 • Odla tomater  Åke Truedsson  Natur & Kultur  Att odla tomater kan vara beroendeframkallande. Det finns hundratals sorter att välja mellan. I boken finns 50 sorter beskrivna. Smak, växtsätt, om sorten passar för växthus eller kan odlas på friland, avkastning och ursprung finns på varje tomat. Här finns också odlingsråd, sjukdomar och problem och ett kapitel med härliga tomatrecept.
 • Mitt trädgårdsår, John Taylor  Eva Robild och Pernilla Bergdahl  Massolit förlag  Förvånande nog är detta John Taylors första bok. Vi känner ju igen honom från Trädgårdsmåndag (-onsdag), Gröna rum och från hans arbete sedan många år tillbaka i Slottsträdgården i Malmö.  Läsaren får följa med ett år i Slottsträdgården och John Taylor berättar hur han får trädgården att vara så vacker som möjlig året runt och hur han får stora skördar. Det är en lättläst bok med många bra tips. Men framför allt är det en må-bra-bok fylld av kärlek.
 • Smakfullt, en trädgård full av frukt, bär, nötter och kryddor  Karin Eliasson och Charlotte Gawell  Norstedts  Trädgårdsmästaren Karin Eliasson vill låta både öga och gom få sitt och låter ätbara perenner ta plats i hela trädgården. Hon resonerar om och ger konkreta tips på hur man får struktur och form på sin trädgård och vilka växter som lämpar sig för till exempel spaljéer, kanter och skuggspel. Större delen av boken är av en genomgång av olika frukt/bär/nötperenner, med ett och annat recept inflikat.
 • Trädgårdskalender för flera år  Ingrid af Sandeberg, Stella Westerlund, Annika Åberg  Ordalaget  Känns nästan fel att skriva i den fint illustrerade boken. Här finns tips och härliga recept men tanken är också att bokens ägare ska kunna skriva in allt som händer i den egna trädgården, från det första lilla fröet till höstens skörd. Längst bak i boken finns anteckningssidor för plantering och beskärning av träd och buskar, speciella sidor för lökväxter och perenner, ettåringar och kryddor och en hel del annat.  Tanken med boken är naturligtvis att man ska kunna gå tillbaka och se vad man planterat, vad som växer och vad som inte tog sig. Det där för flera år är nog en sanning med modifikation. Det beror nog på hur stor trädgård man har och hur mycket man planterar. Men en mycket vacker kalender för den som vill ha ordning och reda.
 • Trädgårdsform, vackrare trädgård med arkitektens verktyg  Karin Janrik och Viveka Ljungström  Norstedts  Det här är en bok som riktar sig till den som har en plan för sin trädgård, och med en hel del trädgårdskunskap. Fylliga textbeskrivningar blandat med skisser och foton. Inspiration som ska hjälpa läsaren att börja skissa på sin trädgårdsdröm. Trappor, staket, skapa olika rum, hitta rätt stil till huset. Här får man hjälp med alla tänkbara trädgårdsscenarier.
 • Sommar på burk  Åsa Swanberg och Malou Holm  Ordalaget  Det är bara att kila iväg och handla glasburkar och flaskor som aldrig förr. Den här boken kan man inte bli mätt på. Det är bara att slå upp det bär eller den grönsak och frukt man skördat och sen frossa i alla härliga bilder och läckra recept. Havtornssylt med äpple och vanilj, blåbärsvinäger med enbär och lagerblad, tomatketchup eller plommonmarmelad med citron kanske. Det doftar skördetid om boken och jag bara längtar efter att få prova recepten från första till sista sidan.
 • Lilla grönsakslandet  Bella Linde och Vanja Sandgren  Alfabeta  Enkel och inspirerande bok till den som vill komma i gång att odla. Riktar sig till barn och unga, men passar minst lika bra till den vuxne nybörjaren. Förklarar begrepp som kupa och gallra. Boken innehåller fakta om hur man planerar, hur tätt kan man så och när. Dessutom innehåller boken recept.
 • Doreens trädgård & kök  Doreen Månsson och Maria Rosenlöf  Bonnier fakta  En inbiten hemmaodlares råd och recept är undertiteln på Doreen Månssons bok. Hon har programlett Trädgårdstoppen i tv och läsaren får följa med hem till villaträdgården. Ätbart är huvudtema och här ges handfasta instruktioner om att odla i växthus, pallkragar och på friland. Presentationen av olika sorters grönsaker, fruktträd, bär och örter har sällskap av recept från hela världen.
 • Blommande rum, inspiration och idéer för ett levande hem  Gunnar Kaj och Charlotte Gawell  Norstedts  Gunnar Kaj fixade i många år Nobelfestens blomsterarrangemang. Nu har han skrivit en personligt hållen bok om hur man dekorerar inne hemma med växter. Någon odlingsbok är det inte, här ges i stället praktiska tips, uppdelat efter årstid, på vad man kan göra med det man tar in från balkong, trädgård och natur eller köper i blomsteraffären. Ett kapitel är vikt åt krukväxter.
 • Odla ätbart på liten yta  Eva Robild, och Pernilla Bergdahl  Massolit förlag  Här finns tips på växter, allt från hur de trivs bäst tlll hur de smakar. Boken är fylld av inspirerande bilder och många små tips på vägen. En fullmatad bok i litet behändigt format. Här finns inspiration för alla smaker, fruktträd, kryddor, blommor och växthus.
 • Grönsakslexikon  Nina Westerlind, Pelle Bosta, Isabella Vikberg och Gunnar Netz  Natur & Kultur  Författarna har långt erfarenhet från Grönsakshallen Sorunda. Det här är verkligen ett gediget lexikon. Här finns vanliga och ovanliga grönsaker, alla noga beskrivna med egenskaper och smaker men också ursprung. Ovärderlig kunskap för den som står i valet och kvalet mellan olika sorter. I den här boken finns inga recept men ett helt kapitel om vad som gör grönsakerna goda. Perfekt för alla grönsaksodlare, hobby och proffs.

Den här tiden på året släpps årets trädgårdsböcker.
Här finns mängder av tips för nybörjare såväl som proffs.

Annons

Mer läsning

Annons