Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boning i berget säljes

/
  • Bergrummet på LV 5:s gamla område söker ägare med idéer om sysslor som med fördel utförs inuti ett berg.
  • Festlokal kanske? Bergrum som köps av privatpersoner kan användas till mycket.

Sugen på att bo i ett berg som trollkung eller eremit? Då finns tillfälle nu, när ett tidigare militärt bergsförråd ska säljas i Sundsvall. Men mest använder bergrumsköpare sina lokaler till lager eller kontor - eller för att ordna Fångarna i berget-äventyr.

Annons
Att bergrum säljs till privatpersoner tillhör inte vanligheten bland fastighetsaffärer.
Men nu avyttrar Fortifikationsverket en fastighet på drygt 1 000 kvadratmeter på gamla LV 5-området, där ett bergrum ingår.
I flygets tidsålder har försvaret inga direkta behov av materielförråd vid landets gränser, och därför har en del bergrum sålts även på andra platser. Och användningsområdena växlar.
Ibland har dataföretag köpt dem för säkerhetens skull - där finns inga fönster för tjuvar att knacka sönder. Något har sålts till eventföretag; det är en spännande miljö för Fångarna i berget-arrangemang. Men vanligast är att de används som lager, säger Erik Lehto vid Fortifikationsverket.
En del svårigheter med fukt, ventilation, uppvärmning och i vissa fall radon finns förstås förknippade med bergrum. Men verket säljer inte rum som är helt olämpliga att användas civilt. Sådana läggs igen.
Hur är förutsättningen för svampodling i berget?
Det borde nog finnas möjligheter, säger Erik Lehto.

Mer läsning

Annons