Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarna segrade överlägset

/
  • Dan Henriksson, som blivit utsedd för moderaternas talesman, tycker att han blivit litet mer intresserad av politik men anser sig inte ha blivit påverkad i någon riktning.
  • Upp till kamp. Sandra Landell, Johanna Wiberg och Karin Bostrand har fått jobba hårt eftersom det socialdemokratiska partiet hade en färre valarbetare än de andra.
  • Moderaterna lockade till sig väljare med godis.
  • Eleverna har satt sin ungdomliga prägel på affischer och banderoller.
  • I folkpartiets valstuga gick allt i blått. Sandra Sjölin var nöjd med reklamfilmen som är så proffsigt gjord att den skulle kunna gå i tv.
  • Eleverna har själva designat valaffischerna. Socialdemokraternas affisch har gjorts av Josefine Pettersson.
  • Jessica Löfgren, som här lägger sin röst, är säker på sin sak. Valförrättarna Mats Pettersson och Niklas Freidwall ser till att allt går rätt till.

Riksdagsvalet är över. Det blev en förkrossande seger för det borgerliga blocket – i skolvalet på NTI-skolan, en gymnasiefriskola.

Annons
Valet föregicks av en kampanj på fyra veckor. Eleverna på medieprogrammets årskurs två delades på måfå in i olika partier och målet var att vinna valet. Eleverna har gjort broschyrer, valaffischer och banderoller. Några hade även gjort reklamfilm för \"sitt\" parti. De har skrivit och hållit valtal, och för att klara av debatter har de läst om de andra partierna.
Den senaste veckan har arbetet intensifierats och entusiasmen har varit på topp. Den största svårigheten för eleverna har varit att hinna med allt trots förkylningar.
Nästan alla ämnena har integrerats i valarbetet, från argumentationsteknik till grafisk design. Endast fyra lektioner i veckan har handlat om något annat än politik.
Elever har propagerat i skolklasser och snackat i korridoren.
Och alla tycker att det varit jätteroligt och lärorikt. Tuffast har kampen varit för socialdemokratena för den gruppen har haft bara tre medlemmar, alla andra hade fyra.
Det här är bättre än att läsa böcker. Man lär sig mer, säger Sandra Landell, för dagen socialdemokrat.
Nu har jag fått mer argument, säger Johanna Wiberg, också s-märkt politiker.
Och precis som i en vanlig valkampanj har maktbegäret vuxit dag för dag.
Det har varit en väldig konkurrens mellan partierna. Det är omöjligt att få samma känsla som i ett riktigt val men det blir kul att se vem som vinner, säger Magnus Nordström, för dagen moderat.
Andra elever i skolan tycker att det varit en schysst kampanj, inte så många fula lögner och personangrepp som i ett riktigt val. Och precis som i ett riktigt val fanns det väljare som tvekade in i det sista om vilket parti de skulle rösta på.
Moderaterna har hållit tal på lektioner och alla partier har haft korridorsnack men jag är fortfarande osäker. Jag ska rösta på det parti där eleverna gjort bäst ifrån sig, säger Mats Strid.
Folkpartister, kristdemokrater och miljöpartister fick draghjälp av sina ungdomsförbund, men inte de andra.
Gunlög Smitz, biträdande rektor, får stå för valanalysen.
Jag tror att moderaterna vann eftersom de hade en väldigt duktig valtalare och skribent, säger hon.

Mer läsning

Annons